O Casă-model tradițională moldovenească a fost construită în comuna Pelinei, din raionul Cahul, datorită Programului Național ”Satul European”, ediția I. Clădirea a fost edificată în conformitate cu cercetările efectuate de specialiști, care au reprodus modul în care erau construite casele de la țară, în secolul ХVII, de când datează prima atestare documentară a localității.
Scopul construcției acestei case tradiționale a fost de reconstitui memoria istorică și de a pune în valoare faptele și acțiunile localnicilor care, de-a lungul istoriei, au contribuit la dezvoltarea satului. De asemenea, casa este gândită pentru a reînvia tradițiile vechi și pentru a le transmite tinerelor generații.
Edificiul dispune de o casă mare, cămară, dormitor, tindă, bucătărie de vară, un beci și urmează să fie amenajat cu obiecte vechi, colectate de la localnici. Acest obiectiv face parte din traseul turistic al zonei de sud și din grupul de acțiune locală ”Cișmeaua Sudului”. Pe lângă faptul că această Casă-model va fi vizitată de turiști, aici vor avea loc diverse activități culturale ale satului, legate de muzică și dans, bucătărie tradițională, vinificație, promovarea lucrărilor artiștilor populari din zonă.
Odată cu deschiderea acestei Case-muzeu aici își vor găsi un loc de muncă 4 oameni din localitate. De acest obiectiv turistic și cultural vor beneficia cinci instituții publice, dar și toți vizitatorii satului. Proiectul a avut un buget de peste 𝟑,𝟗 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢.
Totodată, comuna Pelinei a beneficiat și de un alt proiect, în cadrul Programului ”Satul European Expres”, care a constat în reconstrucția căii pietonale către gimnaziul din sat, la care învață aproximativ 200 de copii. Valoarea proiectului a fost de 𝟑𝟒𝟓 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢. Banii pentru cele două proiecte au fost alocați de Guvernul Republicii Moldova, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.
Potrivit primarului comunei Pelinei, Tudor Luca, obiectivul acestor investiții în infrastructura satului este dezvoltarea antreprenorialului și creșterea atractivității agroturistice.
”Apreciem și mulțumim Guvernului Republicii Moldova pentru eforturile sale de a promova dezvoltarea regională durabilă și de a distribui echitabil șansele de dezvoltare pe întreg teritoriul țării. Prin construcția Casei tradiționale moldovenești deschidem noi oportunități pentru sporirea atractivității turistice și promovarea patrimoniului cultural-tradițional. Al doilea proiect, de reconstrucție a căii pietonale către Gimnaziul „Ștefan cel Mare” este un prim pas în reabilitarea și renovarea clădirii instituției de învățământ a satului”, a mai spus primarul.