În cadrul ședinței de ieri a Guvernului, Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege cu privire la obligaţia de raportare a actelor de corupţie, a celor conexe actelor de corupţie şi a faptelor de comportament corupţional.
Scopul este de a asigura apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanei, a intereselor publice și a securităţii naţionale, de a identifica actele de corupţie, de a contracara acest fenomen, precum şi de a înlătura consecinţele cazurilor de corupţie. Potrivit proiectul de lege, persoanele ce dețin funcții publice sunt obligate să depună informaţia, în formă scrisă sau verbală, la Centrul Naţional Anticorupţie, în termen de cel mult trei zile lucrătoare din data în care faptele de corupție au devenit cunoscute acestora.
În cazul în care persoanele obligate nu comunică organelor competente actele de corupţie, cele conexe actelor de corupţie sau faptele de comportament corupţional, care le-au devenit cunoscute în cadrul exercitării atribuţiilor de serviciu, acestea vor fi trase răspundere disciplinară, conform procedurilor strabilite pentru fiecare categorie de personal. În cazul raportării informaţiei false, care nu corespunde realităţii, se va răspunde penal, potrivit prevederilor legale.
Proiectul a fost elaborat de Ministerul Justiției în scopul asigurării şi apărării drepturilor şi libertăţilor persoanei, intereselor publice, securităţii naţionale, dar şi pentru înlăturarea consecinţelor actelor de corupţie.
Elena Ivanov