85 de persoane au fost documentate de polițiștii de frontieră pentru încălcarea regimului zonei de frontieră, de la începutul lunii curente. Cele mai multe dintre ele au sfidat legislația frontalieră, prin practicarea activităților gospodărești fără înștiințare prealabilă sau deținere a acordului polițiștilor de frontieră, fiind înregistrat un număr de 79 de persoane. În această ordine de idei, Poliția de Frontieră solicită ca populația locală să manifeste o atitudine conștiincioasă față de regulile existente la frontieră, în special în această perioadă când s-a dat start lucrărilor agricole: strângerea roadei și transportul culturilor, prelucrarea pământului etc.
Pentru a depăși situațiile neplăcute la frontieră, cât și apariția unor divergențe cu angajații Poliției de Frontieră, venim cu unele recomandări, care vor facilita accesul persoanelor în zona de frontieră.
Mai întâi de toate, trebuie de menționat că, orice intrare, trecere a persoanelor și mijloacelor de transport în zona de frontieră se efectuează în baza unui permis eliberat în subdiviziunile teritoriale ale instituției, de către polițiștii de frontieră. Permisul nu este necesar pentru persoanele care locuiesc permanent în zonă, care călătoresc pe drumurile ce traversează zona de frontieră, precum și angajaților autorităților publice care activează pe teritoriu.
La autorizarea accesului în zona de frontieră se prezintă copia certificatului de înregistrare ori a unui alt act care atestă constituirea agentului economic sau a organizației, copia de pe actul care permite desfășurarea activității, lista lucrătorilor, la care se anexează copiile de pe actele de identitate ale acestora.
Poliția de Frontieră are dreptul să refuze eliberarea permisului dacă au fost introduse măsuri de intensificare a supravegherii frontierei, în caz de situaţii excepţionale apărute în zona de frontieră, dacă persoana are antecedente penale nestinse ori a încălcat anterior regimul frontierei de stat sau regimul zonei de frontieră, inclusiv în caz de falsificare sau de folosire abuzivă a permisului.
În zona de responsabilitate, desfășurarea activităților economice și de altă natură de către persoane fizice sau juridice, nu trebuie să dăuneze sănătății populației, securității R.Moldova și statelor vecine, cât și să împiedice întreținerea și supravegherea frontierei de stat. Totodată, persoanele care se deplasează sau desfășoară diferite activități în zona de frontieră le este interzis:
– să tragă cu arma în direcţia frontierei de stat;
– să deterioreze sau să distrugă semnele de frontieră, instalaţiile ori mijloacele tehnice de supraveghere şi control al frontierei;
– să producă sau să extindă incendii în limita fâşiei de protecţie a frontierei de stat;
– să desfăşoare activităţi care pot polua apele, aerul sau solul în zona de frontieră, precum şi în apele de frontieră;
– să fixeze pe hârtie sau pe alt suport imagini care să redea porţiuni din teritoriul statelor vecine;
– să facă schimb de obiecte sau corespondenţă peste frontiera de stat în alte puncte decât în cele destinate prin lege în acest scop;
– să poarte convorbiri neautorizate peste linia frontierei de stat.
Vânătoarea de-a lungul frontierei de stat, pe o adâncime de 500 metri de la linia frontierei de stat către interior, este interzisă. Până la această limită vânătoarea este permisă doar în perioada luminoasă și cu avizarea prealabilă a Poliției de Frontieră.
Pescuitul în zona de frontieră este permis numai pe timp de zi, cu avizul prealabil al Poliţiei de Frontieră, respectându-se regulile şi restricţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.
Păşunatul animalelor este permis, conform legislaţiei de mediu, în locurile stabilite de autorităţile administraţiei publice locale şi cu avizul Poliţiei de Frontieră, pe timp de zi – până la fâşia de protecţie a frontierei de stat, iar pe timp de noapte – la cel puţin 500 metri faţă de aceasta.
Recoltarea produselor lemnoase în apropierea frontierei de stat se efectuează în condițiile prevăzute de lege. Dacă din cauza unor fenomene naturale sau când sunt tăiate pădurile, copacii cad peste frontiera de stat, Poliția de Frontieră întreprinde măsuri pentru transportul acestora pe teritoriul statului de unde provin.
Lucrările de prospectare și exploatare a subsolului au loc la o distanță de cel puțin 20 metri de la frontieră, cu excepția lucrărilor de menținere a șenalului navigabil.
Activitățile sportive și de agrement în apele de frontieră și în apropierea acestora se pot desfășura cu aprobarea Poliției de Frontieră.
NOTĂ: Regulile de aflare în zona de frontieră sunt stipulate în Legea nr.215 din 04.11.2011 cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova.
Diana Munteanu