În perioada 21-23 septembrie 2015 la Chișinău se desfășoară a patra rundă de consultări a grupului de lucru privind elaborarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională (SNDR) 2020. Pe parcursul a trei zile de întruniri reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), precum și experți polonezi din cadrul Ministerului Instrastructurii și Dezvoltării al Poloniei (MIDP) vor discuta despre proiectul SNDR 2020.
În prima parte a zilei de astăzi, 21 septembrie, părțile implicate în procesul de elaborare a SNDR 2020 s-au întrunit într-o ședință în incinta Academiei de Administrare Publică din Republica Moldova (AAP) unde au discutat despre experiența Poloniei, a MDRC și a AAP în implementarea politicii de dezvoltare regională și consolidarea capacităților în domeniu. În a doua parte a zilei, ședința de lucru a experților a continuat în incinta MDRC cu prezentarea progresului realizat în elaborarea SNDR 2020 și a indicatorii de evaluare și monitorizare bazați pe rezultat în implementarea SNDR 2020.
Viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor Anatol Usatîi a mulțumit experților și delegaței poloneze pentru suport și asistență la elaborarea SNDR 2020 și a menționat faptul că: “acest document este unul mult așteptat atât de către parteneri, cât și de întreaga populație. De asemenea, un element foarte important este și evaluarea Strategiilor elaborate între 2010-2015. Acest fapt ne va ajuta să identificăm punctele forte, dar și cele slabe, pentru a îmbunătăți noul document”.
Piotr Zygadlo, șef-adjunct al Direcției coordonarea strategiilor și politicilor de dezvoltare din cadrul MIDP și-a exprimat siguranță că: “această Strategie va fi una foarte bună și va fi luată în considerație de către țările Uniunii Europene”.
Alexandr Muravschi, consultant național superior GIZ în domeniul politicilor de dezvoltare regională și locală a menționat despre eficiența grupului de experți care au lucrat la proiectul SNDR 2020 și a mulțumit pentru asistența și consultanța experților polonezi din cadrul MIDP și a menionat că “urmeaza consultările publice pe marginea noului document și aprobarea acestuia”.
Runda a 4-a de consultări privind elaborarea SNDR 2020 va continua mâine, 22 septembrie 2015, când este planificată ședința grupului de lucru inter-ministerial, în cadrul căreia va fi prezentat proiectul documentului și, de asemenea, raportul de evaluare a Strategiilor pentru anii 2010-2015. Consultările se vor finaliza miercuri, 23 septmebrie, cu o ședință unde vor fi prezentate concluziile și recomandările consultărilor.
Activitățile de elaborăre a SNDR 2020 se desfășoară în cadrul proiectului “Suportul administrației publice locale din Republica Moldova în elaborarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională 2020”. Strategia Naţională de Dezvoltare Regională este principalul document de planificare a dezvoltării regionale, care reflectă politica naţională şi determină mecanismele naţionale în acest domeniu. Actuala Strategie pentru anii 2013-2015 schițează perspectivele dezvoltării regionale în Republica Moldova și defineşte instrumentele și mecanismele de realizare a obiectivelor strategice.
Diana Munteanu