Rezultatele auditurilor energetice și măsurile de eficiență energetică propuse pentru trei blocuri multietajate din Ceadîr Lunga au fost prezentate și discutate în cadrul unei ședințe publice cu gestionarii blocurilor și reprezentanții autorităților publice locale.
Discuția a fost organizată de Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED), recent înființat, care își propune să reabiliteze energetic în anul curent blocurile gestionate de 24 de asociații de locatari, în regim de testare, după care să extindă investițiile în sectorul rezidențial la scară mai largă.
,,În Moldova, pentru încălzirea clădirilor cheltuim de două ori mai multă energie pe metru pătrat decât în medie în Uniunea Europeană, din acest motiv, avem facturi mari și suntem îngrijorați de prețul pentru gazele naturale. Vă asigur că realizând măsurile de eficiență energetică propuse veți avea consum și, respectiv, facturi mai mici”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul întâlnirii. Acesta a prezentat procedurile de finanțare din Fondul de Eficiență Energetică în Sectorul Rezidențial (FEERM), care va fi gestionat de CNED, precizând că FEERM va finanța până la 70% din costul lucrărilor de eficiență energetică, 30% reprezentând contribuția locatarilor. Ministrul a subliniat că blocurile eligibile trebuie să aibă asociații de locatari viabile, capabile să gestioneze mijloacele financiare și să reprezinte eficient locatarii.
Auditurile energetice au fost efectuate cu sprijinul Uniunii Europene prin intermediul Programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD Moldova. Acestea au identificat volumul pierderilor de căldură prin pereți, podea, ferestre și uși, acoperiș, ventilație și au propus măsuri specifice fiecărui bloc, printre care termoizolarea pereților, a soclului, a planșeului subsolului, instalarea ușilor adăugătoare din PVC, etc.
Investițiile realizate se vor recupera în termen de până la 14 ani datorită economiilor de energie, pierderile de căldură în cele peste 7 mii de metri pătrați de spațiu locativ urmând să se reducă cu până la 58%. Totodată, astfel se vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră (GES) cu cca 98 tCO2/an.
Alte două întâlniri de informare cu reprezentanții asociațiilor de locatari din Bălți și Strășeni au avut loc recent, urmând să fie organizată o discuție și cu asociațiile beneficiare din Chișinău.