Pașaportul românesc, la fel ca orice alt act de identitate, are o perioadă de valabilitate determinată. La expirarea acestuia trebuie solicitată reînnoirea pașaportului românesc.
Un pașaport românesc electronic simplu se eliberează pentru o perioadă de până la 10 ani. Reînnoirea pașaportului românesc se face la expirarea acestuia. Mai multe state însă nu permit traversarea frontierei în baza unui pașaport care are o dată apropiată de expirare. Iată de ce este recomandat ca pașaportul să fie reînnoit din timp.
Termenul de valabilitate al pașaportului românesc este de 10 ani pentru persoanele de peste 18 ani, 5 ani pentru minorii între 12-18 ani și 3 ani pentru copii de până la 12 ani.
Valabilitatea unui pașaport românesc poate încetează chiar și până la expirarea termenului. De exemplu, documentul va fi anulat dacă se constată că acesta este deteriorat sau dacă conține ștersături ori modificări operate fără drept.
Unde trebuie să mergi pentru reînnoirea pașaportului românesc?
Există două opțiuni pentru a solicita reînnoirea pașaportului românesc – în România, la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple sau peste hotare la un Consulat al României.
Dacă ai nevoie de document mai rapid, cel mai indicat este să soliciți reînnoirea pașaportului românesc în România. Termenul de perfectarea a pașaportului în România este de 5 zile, în timp ce la Consulatul din străinătate – 45 – 60 de zile.
Indiferent însă unde optezi să reînnoiești pașaportul românesc, vei avea nevoie de o programare online în prealabil.
O programare la Consulatul României se va face pe site-ul econsulat.ro, iar pentru un Serviciu Public Comunitare pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple – pe site-ul hub.mai.gov.ro.
Acte necesare pentru reînnoirea pașaportului românesc:
- Certificat de cetățenie română (după caz);
- Buletin de identitate (pentru persoane cu domiciliul în România), aflat în termen de valabilitate, în original;
- Certificat de naștere românesc
- Certificat de căsătorie românesc (după caz);
- Buletin de identitate moldovenesc (dacă persoana nu deține o carte de identitate românească și solicită pașaport românesc cu domiciliul în Republica Moldova);
- Dovada achitării contravalorii pașaportului;
- Pașaportul anterior, dacă acesta există.
În ce situații îți poate fi refuzată reînnoirea pașaportului românesc?
Pe durata suspendării exercitării dreptului la libera circulație în străinătate, cetățeanului român i se refuză temporar eliberarea documentului de călătorie de către autoritatea competentă să elibereze acest document, iar dacă i-a fost eliberat, îi este retras de către autoritățile competente să pună în executare măsura.
Dacă mai ai întrebări despre procedura de reînnoire a pașaportului românesc sau dorești să perfectezi un oricare alt document românesc, site-ul cetatenieromana.md oferă toate răspunsurile.
Eviți multe greșeli, atunci când ești bine informat. Portalul cetatenieroana.md este ghidul tău de încredere spre cetățenie română și acte românești.
Poți însă să apelezi la profesioniști în domeniul actelor românești, atunci când întâmpini dificultăți, iar procedurile îți par prea complicate.
Completează formularul de pe site-ul cetatenieromana.md sau sună la numărul 022 20 33 03 pentru a primi răspunsuri de la un specialist. Un expert în acte românești îți va explica procedurile și pașii pe care ai de parcurs.