În această săptămână se desfășoară ultima rundă de instruiri privind managementul clinic al accidentului vascular cerebral (AVC) acut. La sesiuni vor participa în total 153 de medici neurologi, anesteziologi-reanimatologi, neurochirurgi, medici de urgență, tehnicieni radiologi, medici interniști, asistente medicale din cadrul a 12 instituții medico-sanitare publice spitalicești. De asemenea, vor fi instruiți medicii și asistenții medicali de la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.
În perioada 29-30 ianuarie curent, atelierele se desfășoară la Institutul de Medicină Urgentă (IMU), iar pe 31 ianuarie și 1 februarie – la Spitalul Clinic (SC) Bălți.
Sesiunile sunt organizate de Ministerul Sănătății și Societatea Neurologilor din Republica Moldova, cu suportul Biroului de Cooperare al Elveției, fiind susținute de Vaidas Matijošaitis, șeful unității de AVC a spitalului Universității lituaniene de științe ale sănătății și Antanas Vaitkus, șeful centrului comprehensiv AVC la același spital universitar.
Menționăm că, începând cu 15 ianuarie curent a fost inițiată activitatea a patru centre pentru pacienții care au suferit AVC. Acestea se află în cadrul IMU, Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime” și Spitalului Raional Căușeni. Începând cu 1 februarie va activa centrul primar de la Spitalul Clinic Bălți și cel de la Spitalul Raional Comrat.