Consiliul raional Ialoveni a organizat la data de 23 ianuarie curent, un seminar de instruire pentru 38 de producători de culturi de câmp de grupa I-a și grupa a II-a din localitățile raionului.
Evenimentul a fost deschis de vicepreședintele raionului Ialoveni, Eugeniu Secrieru, care, în mesajul său de salut, a menționat importanța activității agenților economici din ramura fitotehniei pentru dezvoltarea socio-economică a raionului.
Prezentă la eveniment, șefa adjunctă a Subdiviziunii Teritoriale Centru din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Aliona Castraveț, a vorbit despre colaborarea cu agenții economici din domeniul agriculturii, a prezentat un raport despre bolile și dăunătorii culturilor cerealiere și leguminoase de grupa I-a și a II-a, precum și organismele de carantină.
Suportul informațional, metodic și practic al seminarului a fost asigurat de șeful Secției sisteme agricole, doctor habilitat, profesor cercetător în cadrul Centrului Național de Cercetare și Producere a Semințelor Boris Boincean. Acesta a comunicat despre particularitățile lucrărilor culturilor de câmp în condițiile anului agricol 2023-2024, bunele practici și măsurile aplicate în managementul integrat de protecție a culturilor agricole în contextul schimbărilor climatice, precum și particularitățile de pregătire a solului şi metodele biologice de combatere a dăunătorilor și a bolilor la culturile de câmp de prima și a doua grupă.
Directorul adjunct al Centrului Național de Cercetare și Producere a Semințelor doctor habilitat, Pantelemon Borozan, a informat agricultorii despre realizările și unele aspecte în ameliorarea culturilor de câmp, a soiurilor de semințe, în mod special a celor cu rezistență sporită la secetă. De asemenea, a prezentat ofertele de soiuri și hibrizi de calitate biologică înaltă de selecție autohtonă a Centrului Național de Cercetare și Producere a Semințelor pentru diferite culturi.
În cadrul evenimentului, reprezentanții companiilor „Corteva”, „Vadalex-Agro” SRL și „Hidroinpex” S.A. și-au prezentat ofertele de semințe, produsele de uz fitosanitar, fertilizanți, îngrășăminte și utilaj agricol.
La finele instruirii, organizatorii, experții și fermierii au convenit ca să intensifice comunicarea și colaborarea pentru dezvoltarea acestui sector important al agriculturii.