În premieră, 26 de agenți economici implicați în învățământul dual au beneficiat de compensații în sumă de 3,5 milioane lei de la bugetul de stat. Despre acestea și alte activități de susținere a învățământului dual au discutat reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării (MEC), Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED) și ai Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) în cadrul unei ședințe de totalizare.
Alocațiile pentru compensarea cheltuielilor de organizare și realizare a programelor de formare profesională prin învățământ dual au fost repartizate proporțional numărului de elevi instruiți și în corespundere cu mijloacele financiare utilizate pe parcursul anului de studiu de unitatea economică. Cea mai mare compensare a fost oferită unității economice ÎCS „Dra Draexlamaier Automotive” SRL, în valoare de circa 807 mii lei pentru instruirea a 113 elevi.
Secretarul de stat Galina Rusu a subliniat că susținerea unităților economice care își aduc contribuția la promovarea și implementarea programelor de învățământ dual este importantă și foarte necesară. ,,Învățământul dual este una dintre cele mai bune practici de formare a forței de muncă. Îmi exprim încrederea că tot mai multe companii se vor implica în formarea specialiștilor prin învățământ dual, iar compensarea de către Guvern a cheltuielilor pe care le suportă agenții economici vine să încurajeze acest lucru”, a menționat Galina Rusu în cadrul ședinței.
În cadrul ședinței de totalizare, s-a discutat și despre îmbunătățirea cadrului normativ, mai exact, despre elaborarea unui proiect de hotărâre de Guvern care să eficientizeze sistemul de compensare a costurilor unităților economice ce realizează învățământul dual.
În anul 2024, suma alocată compensațiilor cheltuielilor unităților din învățământul dual de la bugetul de stat este de 10 milioane de lei.