De cealaltă parte, conducerea ministerului susține că nu este în drept să comenteze acțiunile conducerii de atunci a ministerului de resort.
Echipa de monitori a constatat că la Orfelinatul din Orhei nu există niciun pedagog şi niciun psigolog, iar medicul psihiatru şi pediatrul sunt angajaţi fiecare pe 0,25 unitate. Mai mult, majoritatea beneficiarilor au vârste cuprinse între 18 și 39 de ani. Echipa de monitori de la Instituţia Ombudsmanului susține că recent a efectuat o nouă vizită la Casa-internat, însă intrarea le-a fost restricționată.
„Este dispoziția ministrului Muncii, de a restricționa accesul în instituțiile rezidențiale, în special, la Casa-internat din Orhei, pe perioada anchetei”, a declarat Boris Gâlcă, viceministrul Muncii.
Ministerul Muncii a creat un grup de lucru care să investigheze situaţia de la Orfelinatul din Orhei, după apariția în mass-media a unor imagini cutremurătoare privind tratamentul inuman al copiilor din această instituţie. Printr-un ordin al Ministerului Muncii, directorul Casei-internat a fost demis din funcție.
Procuratura Generală a început urmărirea penale în acest caz.
Un raport cu privire la situaţia din Orfelinatul din Orhei a fost deja prezentat Guvernului și Parlamentului, inclusiv Instituţiei Ombudsmanului.