Recent, Eleonora Graur, președintele raionului Rezina, a avut zi de audiență în primăria Horodiște. Inițial, dumneaei s-a întâlnit, în sala de ședințe a primăriei, cu mai mulți angajați ai instituției, consilieri, conducători din teritoriu. Dl primar, Dorel Iurcu, a abordat mai multe probleme cu care se confruntă și în soluționarea cărora a solicitat ajutorul administrației raionului. Printre acestea ar fi neonorarea obligațiunilor de către un agent economic privind plata arendei terenului aferent construcțiilor (restanța e de trei ani), reparația drumurilor din sate în rezultatul aprovizionării lor cu apă potabilă etc.
În contextul solicitărilor, dna Eleonora Graur a menționat că se va face tot posibilul ca horodiștenii să fie ajutați, cu atât mai mult, cu cât solicită doar tehnică, materialele pentru reparația drumurilor le au. Totodată, dna președinte a apreciat starea de lucruri existentă în primărie, și care e caracterizată de o bună conlucrare în scopul soluționării problemelor.
Dl Igor Domenti, directorul gimnaziului Horodiște, a abordat o problemă foarte dureroasă pentru toate școlile din republică – alimentarea elevilor din ciclul gimnazial, exemplificând prin starea proastă de sănătate a 15 elevi din gimnaziu în chiar prima zi de școală, la careul festiv. ”Nu au de mâncare acasă, vin flămânzi la școală”, spunea directorul, mai adăugând că, începând cu 1 octormbrie curent, vor fi ajutați de Asociația Obșească ”Vântul de Vest” ca să alimenteze 30 de copii din clasele gimnaziale. A mai spus domnul Domenti că va căuta, împreună cu agenții economici din localitate, posibilități să asigure cu mâncare și ceilalți elevi din ciclul gimnazial (total – 76, minus 30 preconizați să fie alimentați de asociația obștească amintită). Dl Sergiu Uricu, conducătorul SL ”Slohor-Uris” a confirmat că va contribui, chiar dacă condițiile din anul acesta sunt dezastruoase și agricultorii suportă pagube enorme de pe urma secetei.
Va fi soluționată și problema școlii primare-grădiniță din Slobozia-Hordiște privind procurarea a încă 5 tone de cărbuni pentru buna funcționare în perioada rece a anului de învățământ.
Dna Liuba Druguș, conducătorul casei de cultură, a abordat lipsa cortinei la scenă, a mobilei în instituție. Dna președinte a promis că vor fi ajutați, în limita posibilităților.
Dna Vera Iurcu, șefa grădiniței din Horodiște, a vorbit despre mărirea considerabilă a numărului de copii care frecventează grădinița (33-35 zilnic) și despre necesitatea deschiderii a încă unei grupe în instituție, aspect care va fi soluționat pozitiv în cel mai apropiat timp.
Dna Lilia Lazari, șeful Direcției Învățământ, Tineret, Sport Rezina, prezentă la discuție, a spus că de mai mulți ani, împreună cu președintele raionului, caută să identifice o bază legală pentru alocări în scopul alimentării tuturor elevilor din clasele a V-ea-a IX-a. Dna Eleonora Graur a confirmat că va fi căutată și găsită o soluție – poate cheltuielile să fie suportate 50/50 de către Consiliul raional și primării… Agenții economici din localități ar putea contribui nu neapărat cu bani, ci și cu produse, fructe, legume… Dar copiii au nevoie de hrană, trebuiesc alimentați.
În fața celor prezenți a vorbit și dl Boris Artin, șeful Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei. Dumnealui a menționat buna conlucrare între APL și asistentul social, a vorbite despre numărul de persoane și suma ajutoarelor sociale, alocate în acest an pentru mai mulți locuitori ai comunei…
Ajutoarele sociale și beneficiarii lor au fost tema care a generat discuții multe – vorba e că, deseori, acești bani sunt folosiți pentru băutură, în timp ce copiii din familiile beneficiare vin flămânzi la școală, iar ajungând dimineața la grădiniță cer de la personalul de acolo măcar o bucată de pâine, deoarece n-au mai mâncat nimic din ajun, de la cina servită tot în grădiniță. ”Nu vor să lucreze, că de lucru este, așteaptă ajutoarele sociale. Terbuie de cerut ca banii să fie folosiți nu pe băut și alte chestii din astea, ci pentru gospodărie, copiii să nu leșine de foame la școală. Se impun niște modificări în Regulamentul de alocare a ajutoarelor sociale”, a spus dl Uricu în contextul discuției.
Apoi, oaspeții de la raion, însoțiți de primar și conducătorii de instituții, au mers la grădiniță, la școală, au vizitat spațiile amenajate deja, în care se intenționează deschiderea unei cantine sociale pentru cele două sate din componența primăriei.