După analiza datelor preliminare parvenite prin intermediul SIAS ”Alegeri” gestionat de Comisia Electorală Centrală putem constata următoarele:
La scrutinul de ieri au participat peste 1 mln. 147 mii de alegători, dintre aceștia 55.36% fiind femei și 44,64 % sunt bărbați. Conform criteriului de vârstă, avem următoarea prezență:
18-25 ani | 6.09% |
26-35 ani | 12.28% |
36-45 ani | 17.38% |
46-55 ani | 17.19% |
56-65 ani | 22.53% |
66-75 ani | 19.02% |
76+ani | 5.51% |
Potrivit Codului electoral, candidatul pentru funcția de primar se consideră ales dacă a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care au participat la votare. Astfel, având rezultatele preliminare ale sufragiului, putem afirma că în 623 de localități din țară au fost aleși primarii.
Ținând cont de faptul că, în celelalte 265 de localități, niciun candidat nu întrunește mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate, în termen de 2 săptămâni se organizează al doilea tur de scrutin cu 2 candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. Acești doi candidați se înscriu în buletinele de vot în ordinea descrescătoare a numărului de voturi acumulate în primul tur de scrutin.
În 8 localități, a fost înregistrată o prezență la urne de sub pragul de 25%:
- sat. Sămănanca, rn. Orhei
- sat. Cunicea, rn. Florești
- com. Nicolaevca, rn. Florești
- sat. Chirsova, UTA Găgăuzia
- sat. Aluatu, rn. Taraclia
- sat. Cotovscoe, UTA Găgăuzia
- com. Salcia, rn. Taraclia
- sat. Chioselia Rusă, UTA Găgăuzia
În cazul acestor circumscripții, după declararea alegerilor nevalabile, Comisia Electorală Centrală va dispune organizarea, în termen de 2 săptămâni, a votării repetate în baza acelorași date din listele electorale, cu aceleași candidaturi și aceleași consilii și birouri electorale.
La fel, în cele 2 localități din UTA Găgăuzia, Chioselia Rusă și Cotovscoe unde nu au avut loc alegeri pentru funcția de primar, precum și în satul Cealîc, raionul Taraclia, unde nu a fost ales consiliul local, Comisia Electorală Centrală va examina condițiile pentru organizarea alegerilor parțiale în aceste circumscripții.
În termen de 48 de ore de la închiderea secțiilor de votare, consiliile electorale de circumscripție de nivelul urmează să prezinte Comisiei Electorale Centrale procesele-verbale de totalizare a rezultatelor votării în circumscripțiile electorale de nivelul I și II. În baza acestora, CEC va stabili organizarea turului doi de scrutin.
Conform noilor prevederi ale Codului electoral, legalitatea alegerilor locale va fi confirmată de consiliile electorale de circumscripție respective, care vor declara candidații aleși, vor atribui și valida mandatele consilierilor și ale primarilor aleși, vor confirma lista candidaților supleanți. Persoana aleasă concomitent în funcțiile de primar și consilier local va prezenta consiliului electoral de circumscripție consimțământul său de a fi validată în una dintre aceste funcții.
Timp de 3 luni de la confirmarea rezultatelor alegerilor, buletinele de vot și listele electorale se păstrează la inspectoratele teritoriale de poliție, după care se nimicesc.
Comisia atenționează că în cazul alegerilor locale, candidații care au trecut în al doilea tur de scrutin pot desfășura campanie electorală doar după stabilirea datei celui de-al doilea tur de scrutin prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale. În premieră, concurenții pot face achitări în limita soldului încasat până în ziua de vineri, înainte de ziua alegerilor, și doar cheltuieli care sunt legate de organizarea turului I de scrutin. Dar încă nu pot face cheltuieli aferente turului II, atâta timp cât acesta nu este stabilit de către CEC.