La 10 octombrie este marcată Ziua mondială a sănătății mintale. Celebrarea acestei zile este o oportunitate pentru oameni și comunități de a se uni în susținerea genericului „Sănătatea mintală este un drept fundamental al omului”, în scopul îmbunătățirii cunoștințelor, creșterii gradului de conștientizare și realizării acțiunilor care promovează și protejează sănătatea mintală a tuturor ca un drept universal al omului.
Oricine și oriunde s-ar afla are dreptul la cel mai înalt standard posibil de sănătate mintală. Acesta include dreptul de a fi protejat de riscurile pentru sănătatea mintală, dreptul la îngrijiri accesibile și calitative, dreptul la libertate și incluziune în comunitate.
Sănătatea și bunăstarea mintală este un subiect prioritar pe agenda ministerului, fiind întreprinse acțiuni pentru schimbarea paradigmei de abordare a problemelor persoanelor cu tulburări mintale și de comportament, a serviciilor de sănătate și psihosociale oferite acestora în comunitate. În procesul de reformare a serviciilor de sănătate mintală s-a pus accentul pe o viziune integrată a problemei, de către serviciile medicale și sociale, ceea ce favorizează continuitatea în procesul de reabilitare psihosocială și incluziune socio-profesională a persoanelor cu astfel de probleme.
În Republica Moldova, pe lângă serviciile oferite în trei spitale de psihiatrie sunt dezvoltate inclusiv servicii comunitare de sănătate mintală. Cele 40 de centre comunitare de sănătate mintală își desfășoară activitatea în toate raioanele și municipiile din țară, fiind subdiviziuni ale instituțiilor de asistență medical primară. Centrele oferă persoanelor cu probleme de sănătate mintală asistență medicală, dar și reabilitare psihosocială, sprijin și mediere în relațiile cu familia și comunitatea. 241 834 de persoane au accesat, cel puțin o dată pe parcursul anului 2022, serviciile acordate de centrele comunitare de sănătate mintală.
Menționăm că, în țara noastră prevalența prin maladii psihice, în anul 2022, era de 78 128 de persoane, conform datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. La nivel global, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, o persoană din opt trăiește cu afecțiune de sănătate mintală.