Pe 30 septembrie 2023, la Bălți se vor desfășura Zilele Filmului Românesc (ZFR). Proiecțiile vor derula la Teatrul Nașional „Vasile Alecsandri”.
Program:
Sâmbătă, 30 septembrie, 19:00 – OAMENI DE TREABĂ (2022, 105 min.) – Paul Negoescu
Duminică, 1 octombrie, 17:00 (FILM PENTRU COPII) – COPACUL DORINŢELOR: AMINTIRI DIN COPILĂRIE (2022, 90 min.) – Andrei Huțuleac
Duminică, 1 octombrie, 19:00 – OCCIDENT (2002, 105 min.) – Cristian Mungiu
Evenimentul se va deschide sâmbătă cu unul din cele mai proaspete filme românești: „Oameni de treabă”. Filmul a avut anul trecut premiera mondială în competiţia Festivalului de la Sarajevo, iar în primăvara acestui an a câştigat mai multe premii la Gala Gopo, inclusiv trofeul pentru cel mai bun film. Lungmetrajul îl are ca protagonist pe Ilie (Iulia Postelnicu), un poliţist de la ţară care își dorește un trai modest și confortabil, dar sfârșește prin a lua cele mai greșite decizii.
ZFR va continua duminică cu alte două filme. Nici din programul din acest an nu putea să lipsească secţiunea „Filme pentru copii”. Cei mici, dar şi părinţii şi bunicii lor vor putea să vadă „Copacul dorințelor: Amintiri din copilărie”, de Andrei Huţuleac. Mara, o fetiță de 12 ani grav bolnavă, pornește într-o călătorie fantastică plină de năzuințe. Fata descoperă lângă un centru de îngrijiri paliative un copac care o poate transporta în povestea ei preferată: „Amintiri din copilărie”, de Ion Creangă. Un film pentru întreaga familie, inspirat din fapte reale şi care spune o poveste plină de peripeții, momente de umor, emoție și speranță. Filmul va fi însoțit de o discuție cu publicul tânăr prezent, după proiecție. Cei mai îndrăzneți și activi copii vor fi premiați.
După filmul pentru copii, va urma și filmul de debut al lui Cristian Mungiu, „Occident” (2002), care a avut premiera pe Croazetă, în secţiunea Quinzaine des réalisateurs în cadrul Festivalului de la Cannes. „Occident” împletește trei istorii diferite care se petrec în aceeași săptămână, cu personaje ale căror trasee în viaţă se întretaie, se suprapun şi se condiționează, cel mai adesea mai presus de voința lor. Luci și logodnica lui, Sorina, sunt scoși afară din apartament și se trezesc în stradă. Tânăra decide atunci că e timpul să meargă la mormântul tatălui ei și să ceară un „semn”. O sticlă îi lovește în cap și ajung la un spital, ajutați de Jerome. Francezul devine astfel speranța Sorinei de a scăpa de sărăcie. Un alt fir urmărește povestea unei tinere și a mamei ei, care îi caută un soț. Italianul pe care îl găsesc are, la rândul lui, mai multe lucruri de ascuns.
ZFR este un eveniment organizat de către Asociaţia Cineaştilor Independenţi din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA și casa de producţie ROVA FILM din România.
Proiectul este realizat cu sprijinul: Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova a Guvernului României, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Moldova, Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău.