Lucrările din cadrul proiectului regional “Valorificarea potenţialului turistic al regiunii de centru a Republicii Moldova (Raioanele Străşeni, Călăraşi, Nisporeni şi Ungheni)” au fost finalizate cu succes, marcând un moment deosebit pentru dezvoltarea turismului în această regiune.
La 22 septembrie curent, la Călărași, a avut loc evenimentul de recepționare a lucrărilor de reabilitare a străzii Mihai Eminescu, ultimul obiectiv din cadrul acestui proiect regional. Comisia de recepție a luat act de finalizarea activităților de reabilitare, marcând astfel încheierea lucrărilor. Totodată, membrii comisiei de recepție, alături de alți oaspeți ai orașului, au făcut turul obiectivelor implementate în cadrul proiectului în Călărași.
Proiectul regional “Valorificarea potenţialului turistic al regiunii de centru a Republicii Moldova” a fost inițiat în anul 2017, iar în urma eforturilor depuse, s-au atins obiective majore precum amenajarea a două popasuri turistice cu infrastructură conexă de utilitate publică, situate în satul Țigănești, raionul Strășeni, și satul Iurceni, raionul Nisporeni.
De asemenea, a fost construită Scena Amfiteatru în orașul Călărăși, s-a reabilitat Muzeul de Istorie şi Etnografie și s-a reamenajat Parcul “Aleea Calsicilor”. În 2020, proiectul a fost temporar stopat din cauza suprapunerii lucrărilor de reparație a străzii Mihai Eminescu din orașul Călărași și inițierea lucrărilor de proiectare și construcție pentru reabilitarea și extinderea sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare în aceiași localitate, finanțate din sursele UE prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Obiectivul menționat a fost exclus din prima etapă de finanțare până la finalizarea lucrărilor de reabilitare a rețelelor inginerești.
Astfel, în anul 2022, proiectului “Valorificarea potenţialului turistic al regiunii de centru a Republicii Moldova (Raioanele Străşeni, Călăraşi, Nisporeni şi Ungheni)” i-au fost alocate surse financiare pentru finalizarea acestuia prin reparația capitală a străzii Mihai Eminescu din orașul Călărași, asigurând astfel un acces îmbunătățit către un șir de obiective turistice importante din zonă.
Bunurile obținute în urma implementării proiectului au fost transmise în posesia beneficiarilor finali, care se obligă să asigure evidența și integritatea acestora, precum și exploatarea lor eficientă și diligentă, exclusiv conform destinației și scopurilor prevăzute în proiect.
Lucrările au fost finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL) și și cofinanțate de beneficiarii proiectului. Valoarea totală a acestora se ridică la suma de 32 758 757.96 lei.