În Republica Moldova sunt în proces de înregistrare cadastrală 348 de mii de bunuri imobile, 82 de mii de bunuri sunt supuse delimitării publice, iar documentația cadastrală pentru 151 de mii de bunuri imobile se află în proces de corectare.
Lucrările cadastrale masive, dar și înregistrarea drepturilor în registrul bunurilor imobile se fac din contul proiectului de Înregistrare și Evaluare Funciară, finanţat de Banca Mondială și implementat de Agenţia Servicii Publice , în parteneriat cu Agenția Proprietății Publice și Agenția Relațiilor Funciare și Cadastru. Astfel, cetățenii sau autoritățile publice locale nu vor suportă nici un cost.
Unitatea administrativ teritorială Salcia este una din cele 452 de primării în care proiectul este prezent cu lucrări cadastrale și prima din raionul Șoldănești în care se oferă cetățenilor titluri de proprietate. Pentru satul Salcia au fost înregistrate la cadastru și emise titluri pentru 904 de terenuri. Lucrările cadastrale cu scopul înregistrării primare, care, solicitate în mod individual ar costa pentru un singur bun imobil peste 2200 de lei, au fost realizate gratuit pentru cetățeni și APL-uri.
Prin înregistrarea bunurilor imobile și oferirea titlurilor de proprietate deținătorilor de drept, proiectul oferă cetățenilor oportunitatea de a-și administra proprietățile în mod legal, de a le gaja în cazul nevoii de împrumuturi bancare, de a întocmi diverse acte, cum ar fi cele de moștenire și, nu în ultimul rând, de a-i ajuta să economisească bani și drumuri suplimentare.
Lucrările cadastrale masive au fost finalizate în 29 de unități teritorial administrative și înregistrate 27500 bunuri imobile, iar rezultatele lucrărilor pentru circa 100 000 de bunuri imobile sunt în proces de consultare publică. De titluri de proprietate au beneficiat deja cetățenii din mai multe localități din raioanele Ocnița, Briceni, Fălești, Florești, Cimișlia, Glodeni.
NOTĂ: Proiectul de Înregistrare și Evaluare Funciară este implementat de ASP în parteneriat cu Agenția Proprietății Publice și Agenția Relațiilor Funciare și Cadastru, pe baza acordului de finanțare între Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare. Proiectul contribuie la crearea unui sistem de administrare a terenurilor echitabil, transparent și eficient, facilitând creșterea economică și dezvoltarea socială în Republica Moldova. Bugetul proiectului este de 23.6 mln. euro.