La un an după ședința Cabinetului de miniștri la Bălți, Sergiu Prodan a revenit, ieri, 19 septembrie, în capitala de nord a țării, unde a vorbit cu profesorii și studenții Universității de Stat „Alecu Russo” din municipiu, a prezentat colectivului naționalului „Vasile Alecsandri” managerul pentru următorii cinci ani și a oferit credit de încredere noii directoare a instituției, a răspuns întrebărilor presei locale și a vizitat alte câteva instituții de menire culturală din oraș.
La universitatea „Alecu Russo” din Bălți, Sergiu Prodan, întâmpinat de doamna rector a instituției, Natalia Gașițoi, a dialogat cu profesorii și studenții adunați în sala de festivități.
Ministrul a fost întrebat despre viziunea de dezvoltare a țării în planul politicilor culturale, despre noutățile cu care a venit noua guvernare în acest sens, dar și despre posibilitățile tinerilor de a se afirma și a face carieră în domenii legate de artă, în condițiile în care cultura e mereu subfinanțată.
Ministrul Prodan le-a spus tinerilor că în acești 32 de ani de independență a țării noastre s-au făcut multe greșeli. Majoritatea – din cauza lipsei de analiză și gândire critică.
Oficialul i-a îndemnat pe tineri să-și contureze visele cât mai timpuriu și să muncească neîncetat pentru a le împlini.
„E greșit să credem că o societate trebuie să fie mai întâi bogată, pentru a investi și a avea o cultură înaltă. Este exact invers. Nu bogăția societății este cea care crează valori culturale, ci o societate cultă este capabilă să producă bogăție.”, s-a arătat ferm convins ministrul.
La Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Sergiu Prodan a prezentat-o pe Ina Ilașciuc-Ungureanu, cea care a câștigat, de curând, concursul pentru funcția de directoare a instituției:
„Este un teatru important, este cetatea de nord a vieții culturale aici. Tot nordul cunoaște bine repertoriul, artiștii, tot ce înseamnă teatrul din Bălți și știu că este vizitat. Aveți sprijinul ministerului în inițiativele expuse în Planul managerial de dezvoltare a instituției, întru atingerea rezultatelor scontate, în raport cu colectivul teatrului și cu publicul, în slujba artei teatrale.”
Actorii au discutat cu oficialii de la minister despre provocările cu care se confruntă, despre susținerea artistică, dar și financiară a culturii și oamenilor care o servesc, modalitățile de îmbunătățire a accesului la produse culturale pentru comunitatea locală.
Și la Palatul de Cultură ministrul a discutat despre problemele cu care se confruntă angajații instituției și a cunoscut majoritatea membrilor și activitățile pe care le practică cele 16 colective artistice din municipiu.
După ce a răspuns întrebărilor presei locale, ministrul a vizitat Muzeul de Istorie și Etnografie și Centrul de Cultură și Tineret din oraș.