Perspectivele de cooperare moldo-ucrainenă în domeniul turismului, precum și oportunitatea extinderii rutei cultural-turistice „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt” în Ucraina, au fost discutate marți, pe 12 septembrie, în cadrul unei ședințe online cu responsabili din Ucraina.
Au dialogat secretarul de stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol, Ion Iordachi, director general adjunct, Agenția de Investiții, reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova în Ucraina, cu Mariana Oleskiv, șefă a Agenției de Stat pentru Dezvoltarea Turismului în Ucraina.
Andrei Chistol a reiterat importanța pe care o acordă Ministerul Culturii dezvoltării turismului, a accentuat rolul important al turismului, subliniind necesitatea cooperării pe acest segment între cele două state, prin dezvoltarea de noi produse turisce comune. De menționat că o atenție deosebită se acordă dezvoltării turismului cultural, rural, de aventură, precum și realizării și promovării rutelor cultural-turistice transfrontaliere.
Oficialii și-au exprimat deschiderea pentru extinderea rutei cultural-turistice ,,Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” în Ucraina, cât și dezvoltarea altor proiecte comune, ce vor contribui la valorificarea și promovarea potențialului turistic.
S-a stabilit constituirea unui grup de lucru trilateral (Republica Moldova – Ucraina – România) privind realizarea acestui proiect. Totodată, pentru dezvoltarea și extinderea rutei în Ucraina urmează să fie semnat un memorandum de colaborare între părți.
Ruta urmează să includă obiective turistice din Ucraina aflate în legătură istorică sau legendară cu personalitatea lui Ștefan cel Mare, traducerea site-ului oficial al rutei – http://stephenthegreat.travel/ în limba ucraineană, alte acțiuni ce vor contribui la promovarea rutei transfrontaliere.
Ruta cultural-turistică ,,Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt” a fost creată în anul 2019 de către Republica Moldova și România, fiind prima rută transfrontalieră din spațiul Carpato-Danubiano-Pontic, ce cuprinde 30 obiective turistice de pe ambele maluri ale Prutului, legate istoric și legendar de numele Marelui Voievod. Acestea au tangență directă cu viața lui Ștefan cel Mare și Sfânt prezintă valoare cultural-istorică pentru noi ca neam, precum și un important element de identitate prin care vorbim turiștilor străini despre trecutul și prezentul nostru.
Pentru a fi considerată internațională, Ruta cultural-turistică „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt” e necesar să traverseze trei state, astfel extinderea traseului în Ucraina este un pas important și firesc de promovare și de dobândire a unui caracter internațional al rutei.