„Sun Dă-i Fest 2023” – cel mai așteptat festival al sustenabilității din Republica Moldova a avut loc pe 10 septembrie curent, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Evenimentul a lăsat în urmă amintiri de neuitat și a inspirat mii de oameni să abordeze cu mai multă determinare problemele de mediu și sursele alternative de energie.
Ajuns la a șaptea ediție, „Sun Dă-i Fest 2023” a fost organizat în contextul Săptămânilor UE ale Diplomației Verzi, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, de către Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Ministerul Energiei.
„Eficiența energetică și energia regenerabilă sunt cheia unui viitor durabil și prosper. Moldova are un potențial semnificativ neexploatat în domeniul energiei regenerabile și al eficienței energetice și astăzi sărbătorim progresele pe care le-am făcut în valorificarea acestui potențial. Economisirea energiei este cea mai importantă resursă energetică a Moldovei. Cea mai verde energie este energia pe care nu o folosim niciodată. În plus, în lupta împotriva schimbărilor climatice, eficiența energetică este cel mai puternic instrument al nostru. Să-l folosim cu înțelepciune”, a afirmat Daniela Gasparikova, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.
Ediția din acest an a festivalului a reușit să reunească antreprenori, companii private și de stat, asociații obștești și adepți ai sustenabilității, pentru a promova o lume mai curată, mai luminoasă și mai sănătoasă. În cadrul evenimentului, participanții au avut ocazia să exploreze și să experimenteze nenumărate aspecte ale sustenabilității, inclusiv energiile alternative, reutilizarea și economisirea resurselor.
„Anul trecut, Europa, pentru prima dată în istoria sa, a produs mai multă energie electrică din soare și vânt decât din gaz, a declarat Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Avem nevoie de o acțiune globală mai viguroasă și de ambiție în limitarea creșterii temperaturii la 1,5°C pentru a reduce substanțial impactul schimbărilor climatice. Oferirea unei lumi net zero emisii până în 2050 este obiectivul final al Uniunii Europene”, a spus Solomon Ioannou, Manager de Programe, Delegația Uniunii Europene în Moldova.
Festivalul a inclus ceremoniile de decernare a câștigătorilor concursului organizat de UE-PNUD „Economisirea energiei în imagini” și a concursului publicațiilor jurnalistice pentru dezmințirea miturilor din sectorul energetic. Aceste competiții au stimulat implicarea și creativitatea participanților în domeniul energiei curate și durabile.
„Republica Moldova are ambiția să decarbonizeze sectorul energetic către anul 2050 și chiar mai repede, devansând Uniunea Europeană, campioana în materie de tranziție verde. Pentru aceasta este nevoie atât de investiții masive, cât și de implicarea conștientă a fiecărui cetățean. La a șaptea ediție, Sun Dă-i Fest a devenit o tradiție, care ne permite să demonstrăm oamenilor că energia nu înseamnă doar gaz, ci mai ales tehnologii verzi și surse regenerabile”, a declarat Carolina Novac, Secretară de stat, Ministerul Energiei.
Tot la „Sun Dă-i Fest” a fost organizată o alee dedicată energiei sustenabile și o expoziție impresionantă, care au adus în prim-plan cele mai noi tehnologii și inovații în domeniul energiei solare, eoliene, hidroelectrice și a altor surse de energie verde. Producătorii de tehnologii bazate pe energia curată au demonstrat cum funcționează panourile fotovoltaice, colectoare solare, cazanele pe biomasă, pompele geotermale etc. Astfel, participanții au interacționat direct cu experții și au descoperit soluții concrete pentru a-și crește eficiența energetică și pentru a reduce amprenta lor de carbon.
Iarmarocul cu meșteșugari și producători locali, care au expus spre vânzare obiecte decorative, bijuterii, tablouri create din produse naturale și multe altele, a oferit posibilitatea vizitatorilor de a descoperi și susține produse ecologice locale, precum și de a înțelege importanța comerțului durabil.
Copiii, la rândul lor, au avut oportunitatea de a învăța și se distra în același timp. Cei mai mici vizitatori ai „Sun Dă-i Fest” au avut parte de activități educative și distractive, precum un perete de escaladă, prezentări științifice interactive despre resursele de energie, face painting etc. Aceste activități i-au ajutat să înțeleagă mai bine conceptul de sustenabilitate și protecție a mediului.
„Sun Dă-i Fest” a culminat cu un concert de muzică live, susţinut de Dara, Felicia Dunaf, „Hotel Cosmos”, Satoshi, trupa invitată din România „Om la Lună”.
Cu un buget de 13 milioane de euro alocat de Uniunea Europeană, programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD, a sprijinit crearea platformei compensatii.gov.md și va lansa o campanie de înlocuire a electrocasnicelor vechi cu unele noi și eficiente energetic. Programul finanțează instalarea de panouri fotovoltaice în gospodării casnice și câteva spitale, precum și schimbarea sistemelor de încălzire centralizată în mai multe blocuri pe sisteme de distribuție pe orizontală, mult mai eficiente.
În plus, programul prevede sprijin pentru transpunerea celui de-al treilea pachet energetic al UE atât în legislația primară, cât și în cea secundară, precum și transpunerea a o serie de directive și regulamente ale pachetului „Energie curată pentru toți europenii”, care abordează performanța energetică a clădirilor, sursele regenerabile de energie, eficiența energetică, buna guvernare și proiectarea pieței de energie electrică.