Revizuirea metodologiilor și instrucțiunilor pentru estimarea prejudiciului adus aerului atmosferic a fost discutată în cadrul unui atelier de lucru, care a avut loc la Chișinău, sub egida Ministerului Mediului.
Participanții la eveniment au accentuat că noua metodologie trebuie să prevadă amenzi, care să țină cont de inflație și să se conformeze normelor actuale în concordanță cu convențiile internaționale și practicile europene. Actualele prevederi, din instrucțiunile în vigoare, sunt o moștenire sovietică.
Instrucțiunile aflate în uz nu au fost actualizate din anul 2004, ceea ce conduce la calcularea unor daune minime, fără a descuraja efectiv poluarea mediului. Dimpotrivă, amenzile mici pot să încurajeze astfel de practici. În acest sens, se desfășoară eforturi pentru elaborarea unor noi instrucțiuni de evaluare a prejudiciului, care să fie mai coerente și mai concise. Proiectarea noilor instrucțiuni se confruntă cu diverse provocări din cauza lipsei studiilor contemporane, care să reflecte cu mai mare exactitate parametrii necesari pentru a evalua impactul și prejudiciul adus mediului.
La discuțiile din atelier au participat reprezentanți ai mai multor instituții relevante: Direcția Politici de Prevenire a Poluării și Serviciul Politici în Domeniul Economiei Circulare și Instrumente Economice – din cadrul Ministerului Mediului, Agenția de Mediu, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Institutul de Ecologie și Geografie, precum și Institutul de Chimie din cadrul USM ș.a..
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Eco Contact și face parte dintr-un ciclu de activități desfășurate în cadrul proiectului Justiție Verde, inițiat cu sprijinul ambasadei Suediei.