În cadrul unei vizite de lucru în nordul țării, Secretarul de stat al Ministerului Mediului, Grigore Stratulat, a avut o întâlnire cu primarii din raionul Fălești și cu reprezentanții serviciilor desconcentrate din teritoriu. În cadrul întrunirii, oficialul a vorbit despre prioritățile Ministerului Mediului, programele de stat de gestionare a deșeurilor, de împădurire, de protecție a apelor și altele.
În luarea sa de cuvânt la Fălești, Grigore Stratulat a menționat că Ministerul Mediului este implicat plenar în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, prin transpunerea directivelor UE în legislația moldovenească, ceea ce reprezintă o contribuție semnificativă la armonizarea legislației naționale cu legislația UE.
Abordând problematica de mediu, Secretarul de stat a remarcat că „Schimbările climatice ne afectează pe fiecare dintre noi, iată de ce trebuie să acționăm împreună. Un răspuns la această provocare globală este Planul național de împădurire”. Acesta reprezintă Acțiunea 6 din Planul Național „Construim Europa Europeană”, al Guvernului Republicii Moldova. Potrivit Planului menționat, până în 2030 urmează a fi împădurite 145 mii ha de terenuri.
O problemă de mediu importantă este cea a gestionării deșeurilor. Conform „Strategiei de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027”, aprobată prin Hotărâre de Guvern în 2013, Republica Moldova a fost divizată în nouă regiuni de management al deșeurilor. Implementarea sistemului integrat de gestionare a deșeurilor este în plină desfășurare. Raionul Fălești face parte din zona nr. 7. „Când se va finaliza acest proiect, urmează să fie lichidate toate gunoiștile neautorizate din țară. Prin colectare selectivă, deșeurile urmează să fie direcționate spre reciclare, deci să intre în circuitul economiei circulare”, a specificat Secretarul de stat. Unele primării din raionul Fălești asigură colectarea selectivă a deșeurilor din localitățile pe care le gestionează.
Primarii localităților din raionul Fălești s-au arătat interesați de proiectele finanțate de Oficiul Național de Implementare a Proiectelor de Mediu – instituție în care Ministerul Mediului are calitatea de fondator.