O finală istorică a Campionatului Mondial de Fotbal Feminin a avut loc astăzi în inima Australiei. Echipele Spaniei și Angliei au intrat pe terenul Stadionului Australia din Sydney, iar Spania s-a impus cu 1-0 prin unicul gol marcat de căpitanul echipei iberice, Olga Carmona Garcia, care este și jucătoare la Real Madrid.
Spania – Anglia 1-0
A marcat: O. Carmona GARCIA (29)
Cartonașe galbene: S. PARALLUELO (78) / Laura HEMP (55)
Penalty ratat: J. HERMOSO (70)
20 august. Ora 13:00. Stadionul Australia, Sydney
Arbitra centrală: Tori Penso (SUA)
Asistente: Brooke Mayo, Katie Nesbitt (SUA)
Al 4-lea oficial: Yoshimi Yamashita (Japonia)
Spania: C. Coll (G), O. Batlle, I. Paredes, L. Codina (I. Andres, 73), O. Carmona Garcia (C), T. Abelleira, A. Redondo Ferrer (O. Hernandez, 60), A. Bonmati, J. Hermoso, S. Paralluelo, M. Caldentey (A. Putellas, 90)
Rezerve: A. del Castillo, R. Galvez Luna, E. Gonzalez Rodriguez, Misa (G), E. M. Navarro, M. Perez, C. Zornoza, I. Guerrero, E. Salon (G)
Antrenor: J. Vilda
Anglia: L. Hemp, M. Earps (G), E. Toone (B. England, 87), J. Carter, M. Bright (C), A. Greenwood, L. Bronze, G. Stanway, K. Walsh, A. Russo (L. James, 46), R. Daly (C. Kelly, 46)
Rezerve: N. Charles, L. Coombs, H. Hampton (G), E. Morgan, J. Nobbs, K. Robinson, E. Roebuck (G), K. Zelem, C. Wubben-Moy
Antrenoare: S. Wiegman
Aceasta a fost și prima finală europeană la Cupa Mondială Feminină din ultimii 20 de ani, după meciul dintre Germania și Suedia, scor 2-1, din 2003. Germania este și ultima țară europeană care a câștigat titlul mondial.
Anglia a ajuns în finală pentru prima dată în istoria ei, după ce a învins reprezentativa Australiei cu 3-1. Cu această reușită, Ella Toone (foto) a devenit prima jucătoare din Anglia (atât masculin, cât și feminin) care a înscris într-un sfert de finală, semifinală și finală în cadrul unui turneu internațional major. Selecționata s-a calificat pentru a șasea oară la o Cupa Mondială Feminină: de trei ori în sferturile de finală și de două ori în semifinale. Ultima dată a fost în 2019, când a fost eliminată de viitoarele campioane, Statele Unite.
Pe de altă parte, Spania a debutat într-o finală de Campionat Mondial Feminin, după ce a învins Suedia cu 2-1. Astfel, Salma Paralluelo (foto) în vârstă de 19 a devenit prima jucătoare adolescentă care a marcat pentru echipa câștigătoare într-o semifinală de Cupă Mondială, de la hat-trick-ul remarcabil al lui Pelé (17 ani) pentru Brazilia, în victoria cu 5-2 împotriva Franței din 1958. Cu 17 goluri marcate în șase meciuri, echipa spaniolă a arătat un joc spectaculos și ambiția de a câștiga titlul. În ciuda unei înfrângeri în faza grupelor cu Japonia de 0-4, a reușit să marcheze de două ori câte cinci goluri, împotriva Zambiei și Elveției.
În ceea ce privește arbitrajul, jocul a fost condus de o echipă din SUA în frunte cu Chris Penso. Aceasta a revenit pe terenul Stadionului Olimpic din Sydney după ce a arbitrat victoria Angliei din semifinale. Asistenții ei au fost Brooke Mayo și Kathryn Nesbitt. Nesbitt nu este străină competițiilor de nivel înalt, având experiență în Cupa Mondială de Fotbal Masculin FIFA din 2022 desfășurată în Qatar.
Meciul a fost momentul de revanșă pentru selecționerul echipei spaniole, Jorge Vilda, numit în funcție în 2015. Anul trecut, 15 jucătoare au anunțat că nu vor mai reprezenta naționala dacă acesta nu pleacă. Totuși, iIbericele au ajuns în finala competiției, la 13 ani după primul și singurul titlu mondial al echipei masculine.
În același timp, antrenoarea Sarina Wiegmann (foto), a preluat conducerea selecționatei feminine a Angliei în 2021, conducând echipa la victoria din Euro 2022. Anterior a câștigat Campionatul European cu Olanda în 2017 și a ajuns în finala Cupei Mondiale din 2019. Potrivit presei bbritanice, tehniciana ar putea să-l succeadă pe Gareth Southgate la conducerea naționalei masculine, ceea ce ar reprezenta o adevărată revoluție în fotbal.
Amintim că finala mică s-a disputat între Suedia și Australia. Meciul de pe stadionul Suncorp, din Brisbane s-a încheiat cu 2-0 în favoarea scandinavelor. Golurile au fost marcate de Fridolina Rolfo (30, din penalty) și Kosovare Asllani (62). Astfel, Suedia a devenit prima națională care a câștigat de patru ori bronzul la Campionatul Mondial de fotbal feminin, în edițiile din 1991, 2011, 2019 și 2023. Scandinavele au și argintul, după finala Cupei Mondiale din 2003 în fața Germaniei.
Odată cu încheierea campionatului, toate privirile sunt acum îndreptate spre cea de-a zecea ediție a Cupei Mondiale de Fotbal Feminin. Un număr de 32 de țări vor participa în competiția din 2027, un eveniment ce promite ca fotbalul feminin să câștige și mai mult teren în drumul său către prestigiu și recunoaștere pe scena internațională.