Lucrările de renovarea a Cetății Soroca sunt pe ultima sută de metri. Specialiștii spun că totul decurge conform caietului de sarcini.
„Avem în spate caietul de sarcini, avem în spate analize de laborator al mortarului, al pietrei, care a fost folosită la lucrările de restaurare. În continuare vor merge lucrările de hidroizolare a galeriei de strajă, evacuarea apelor reziduale din interiorul cetății. Trebuia să se facă și galeria de lemn, la nivelul trei, dar nu o să mai fie făcută,” spune Igor Țarălungă, manager de proiect.
Pentru implementarea proiectului Uniunea Europeană a oferit 1,5 milioane de euro.
„În primul rând s-a făcut o analiză arhitectural-structurală și istorică științifică a cetății. Mai întâi a fost pusă o condiție, s-au făcut și săpături arheologice, avem raportul arheologilor, s-a făcut expertiza tehnică a stării zidăriei interioare și exterioare a Cetății Soroca, s-a făcut și o analiză de laborator a mortarului și a pietrei pe care o avem la baza caietului de sarcini. Merge doar curățarea rosturilor și injectarea mortarului numai pentru a se întări zidăria, pentru a se întări pietrele. În locul în care sunt erodări sau unde sunt lipse de pietre și este posibil, atunci se înlocuiește tot cu piatră de calcar autentică,” mai spune Igor Țarălungă, manager de proiect.
„Se folosesc materiale adecvate, care sunt incluse în procesul tehnologic, în proiectul de execuție. Se folosește piatră de calcar, mulți își expun părerea că se folosește piatră de Cosăuți, după cum vedeți, piatră de Cosăuți este în zidăria Cetății, dar nu-i pusă în zidăria de către noi. Folosim Mortar special, care se folosește anume pentru reconstrucție, el este adus de peste hotare, din Italia. Avem certificate de conformitate. Totul se execută conform procesului tehnologic și conform prevederilor din proiect,” menționează Valerii Iazinschi, diriginte de șantier.
Specialiștii spun că tratează piatra într-un mod special, utilizând nanotehnologii pentru ca să prevină deteriorarea ulterioară a pereților.
„Avem protecție UV, în proporție de până la 95%. Lucrăm cu nanotehnologie pură din cristale anorganice, care sunt bazate pe dioxid din titan, care oferă o hidrofobie de 99,7 la sută și care permite suprafeței să respire. Deci nanotehnologia,” spune SNC Savin Gheorghe, expert protecţii nanotehnologice.
Restaurarea Cetății din Soroca are loc în cadrului Proiectului transfrontalier Ștefan cel Mare, istorie comună – patrimoniu comun, Soroca-Vaslui, implementat de către Consiliul raional Soroca și finanțat de către Uniunea Europeană. Bugetul Proiectului se cifrează la 1, 66 milioane de Euro, iar lucrările vor fi finalizate pe 15 noiembrie 2023.
sursa: TVN.md