La Primăria municipiului Edineț a fost instalat pe data de 14 iunie curent, un contor inteligent de energie electrică, echipament care permite transmiterea datelor la distanță și eficientizarea consumului de energie. Este al doilea astfel de contor de ultimă generație montat, după cel pus în funcțiune în ajun în clădirea Guvernului.
Ministerul Energiei a dat startul, pe data de 13 iunie 2023, cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, unui program pilot de instalare a contoarelor inteligente pentru energia electrică, program ce face parte din planul de digitalizare a sectorului energiei.
Astfel, în următoarele 12 luni vor fi instalate până la 35 de mii de contoare la diferite categorii de consumatori, un eșantion reprezentativ la nivelul întregii țări, a comunicat secretara de stat de la Ministerul Energiei, Cristina Pereteatcu. Gospodăriile vor fi selectate în funcție de următoarele criterii: localizare geografică, populație/densitate, mărimea gospodăriei și nivelul de vulnerabilitate energetică, statutul socioeconomic, disponibilitatea infrastructurii ș.a. Datele consumului acestor gospodării vor ajuta la adoptarea politicilor și deciziilor autorităților.
„Energia de mâine vine cu o piață liberalizată, cu diversificarea surselor de aprovizionare și cu un rol activ al consumatorului. Ne propunem să educăm cultura consumului de energie, să pregătim sistemul pentru tarife diferențiate în favoarea consumatorilor, astfel încât în final să optimizăm consumul de energie la nivelul întregii țări. Cu ajutorul acestui proiect sperăm să demonstrăm beneficiile contoarelor inteligente și să trecem la o altă etapă de progres în sectorul energetic”, a declarat secretara de stat responsabilă de digitalizare din cadrul Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu.
„Acest proiect va testa tarifele de zi și de noapte în unele gospodării pentru a le încuraja să-și schimbe consumul de energie electrică în orele de vârf și, eventual, să reducă costurile. Prin această inițiativă, se va contribui la îmbunătățirea managementului rețelelor, permițând gospodăriilor să monitorizeze și să gestioneze distribuția energiei electrice,” a spus Reprezentanta rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova, Andrea Cuzyova.
Primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocari, a salutat faptul că proiectul a inclus și primăria pe care o conduce. „La Primăria Edineț suntem adepții soluțiilor smart, fie că este vorba de transport public, iluminare sau consum inteligent de energie. Trebuie să fim în pas cu timpurile, pentru a prelua cele mai bune experiențe și a ne adapta și la cerințele oamenilor”, a spus primarul Constantin Cojocari.
Directorul SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord”, Oleg Petelca, a afirmat că consumul inteligent de energie este una din cele mai ieftine și mai la îndemână modalități de a face față facturilor ridicate la energia electrică și, totodată, de a reduce dependența Republicii Moldova de anumite importuri. „Digitalizarea rețelelor aduce beneficii consumatorilor sub forma unor servicii inovative, bazate pe date care le pot permite să-și gestioneze mai bine consumul de energie în timp real și să economisească energie și bani”, a adăugat Oleg Petelca.
Un experiment comportamental realizat de PNUD, cu sprijinul UE, printre gospodăriile deservite de FEE Nord au arătat că oamenii care primesc scrisori informative despre excesul de consum, despre cele mai accesibile modalități de economisire și schimbarea obișnuințelor de consum își diminuează până în final consumul.
Contoarele inteligente măsoară consumul la intervale scurte și transmite datele automat, securizat și fără greșeli către distribuitorul de energie, fără a fi nevoie ca angajații companiilor furnizoare să citească fizic contoarele. În același timp, furnizorul va factura consumul real de energie, nu unul estimat și va avea posibilitatea să identifice mai rapid accidentele și să reducă timpul de intervenție.
PNUD testează mai multe soluții tehnice care vor putea fi extinse ulterior la nivelul întregii țări, printre acestea și programul finanțat de UE „Rabla electrocasnice”, de înlocuire a electrocasnicelor energofage cu unele eficiente energetic. Electrocasnicele inteligente vor putea „citi” automat din contor tarifele și vor decide care este cel mai convenabil moment să pornească.
În Uniunea Europeană peste 50% din contoare sunt de tip inteligent, ceea ce a permis reducerea consumului comercial în reţea cu până la 15% și cu 5% a celui tehnic.
După un an, timp în care funcționarea contoarelor și informațiile privind consumul individual de energie vor fi analizate, programul ar putea fi extins la nivelul întregii țări.