Astăzi, 8 iunie 2023 Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat „Campania de prevenire a cazurilor de înec” în perioada estivală. La ceremonia de lansare a campaniei a participat conducerea IGSU, reprezentată de colonel Anatolie Viniciuc, dar și reprezentanții armelor Ministerului Afacerilor Interne.
Evenimentul a fost desfășurat în preajma bazinului acvatic „Muzeul Satului” din apropierea Porților Orașului, sectorul Botanica din capitală. Această locație reprezintă o zonă cu risc sporit de înec, deoarece nu este amenajată și autorizată pentru scăldat. Potrivit datelor statistice ale IGSU, doar în ultimii 5 ani, aici, au fost înregistrate 9 cazuri de înec a persoanelor. Mai mult, în ultimii 21 de ani în râurile și bazinele acvatice din țară și-au pierdut viața 4039 de persoane, iar de la începutul anului 2023 au fost înregistrate 34 cazuri de înec, dintre care 3 minori.
În acest sens, salvatorii și pompierii organizează anual campanii în vederea sensibilizării și informării cetățenilor despre măsurile de prevenire a cazurilor de înec în perioada estivală, îndemnând populația să respecte cu strictețe regulile de siguranță pe apă și în preajma bazinelor acvatice. Astfel, datorită desfășurării acestor campanii de prevenire a situațiilor tragice, în ultimii 5 ani s-a înregistrat o descreștere semnificativă a cazurilor de înec în perioada estivală, ceea ce reprezintă o diminuare cu – 22%.
În cadrul lansării Campaniei de prevenire a înecurilor, specialiștii IGSU au venit cu recomandări pentru oameni în vederea evitării situațiilor de risc. Astfel, angajații instituției au îndemnat cetățenii să meargă la scăldat doar în locuri autorizate și amenajate corespunzător. Mai mult, în vederea evitării tragediilor, oamenii au fost rugați să evite scăldatul pe timp de noapte și în condiții meteo nefavorabile și să nu consume băuturi alcoolice înainte de a intra în apă. O atenție aparte a fost acordată siguranței minorilor în timpul scăldatului. Astfel, persoanele care au în grijă copii au fost îndemnate să-i monitorizeze strict și să nu le permită scăldatul fără supraveghere. Totodată, salvatorii și salvamarii au desfășurat aplicații practice pe lac, unde au demonstrat la ce poate duce încălcarea regulilor de comportament pe apă. Potrivit scenariului o persoană a intrat în apă pentru a se scălda, însă după câteva minute aceasta a arătat semne că se îneacă. Oamenii aflați pe mal au sărit în ajutor, încercând să o salveze, însă nu au reușit. Astfel, imediat au intervenit salvatorii și salvamarii, care au scos persoana la mal. Ulterior, angajații Direcției regionale căutare-salvare nr. 1, dar și echipajul SMURD au oferit primul ajutor în caz de înec, demonstrând manevre de resuscitare. Această aplicație a avut drept scop prezentarea pericolului scăldatului în locuri neautorizate.
Campania de prevenire a înecurilor urmează a fi desfășurată în toată țara pe tot parcursul perioadei estivale, având drept scop reducerea accidentelor acvatice în rândul copiilor, dar și maturilor.