Ministerul Mediului a organizat la Edineț consultări publice asupra Ghidului metodologic de elaborare a Programelor Locale de Gestionare Deșeuri (PLGD). Participanții la eveniment s-au axat cu precădere pe problemele din Regiunea de Management al Deșeurilor (RMD) nr. 8 (raioanele Briceni, Ocnița, Dondușeni și Edineț).
Ghidul a fost elaborat în vederea transpunerii prevederilor legii privind deșeurile și în corespundere cu obiectivele şi măsurile prevăzute de Programul Naţional pentru gestionarea deşeurilor pentru anii 2023-2027, cu scopul de a furniza îndrumări metodologice pentru autoritățile publice locale în procesul de elaborare a PLGD, respectiv al implementării și dezvoltării unui sistem integrat de management al deșeurilor în localități.
Ghidul reprezentă un instrument important de planificare strategică a gestiunii deşeurilor la nivel local.
În contextul evenimentului, s-au mai pus în discuție subiecte care vizează prevederile cadrului legal privind serviciul de gestionare a deșeurilor, prezentarea proiectului Programului Național de Gestionare a Deșeurilor, planificarea finanțării în sector și situația actuală privind sistemul integrat de management al deșeurilor. Un subiect față de care participanții au manifestat un interes sporit a fost metodologia privind calcularea tarifelor pentru serviciile publice de gestionare a deșeurilor municipale.
La solicitarea reprezentanților administrației publice locale au fost abordate aspecte de bază ce vizează dezvoltarea infrastructurii în RMD nr. 8, în contextul semnării Acordului de împrumut cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, dar și pașii ce urmează a fi întreprinși pentru a avansa în implementarea cu succes a proiectului ,,Deșeuri solide în Republica Moldova”.
La eveniment au participat primari din RMD nr. 8, reprezentantul Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat, persoanele responsabile de gestionarea serviciului de management al deșeurilor, operatorii de gestionare a deșeurilor și reprezentanți ai societății civile.
Evenimentul a fost organizat în cadrul programului „EU4Moldova: Comunități Locale” finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone – Asistența Poloniei; și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL (SFPL) în Moldova.