Pe data de 26 mai 2023, aplicații complexe la protecție civilă au fost desfășurate în raionul Sângerei.
Potrivit scenariului autoritățile publice locale, organele responsabile în domeniul protecției civile și forțele serviciilor de urgență raioanele au fost ridicate pe alertă pentru lichidarea consecințelor unui seism de proporții, care conform scenariului a fost înregistrat în dimineața zilei în munţii Carpaţi la o distanță de 323 km de raionul Sângerei.
În urma cutremurului au fost raportate multiple victime, deteriorări esențiale la blocuri locative și case particulare, cu producerea incendiilor în sectorul locativ. Cele mai multe prejudicii au fost anunțate în orașul Sângerei, satele Bilicenii Vechi și Iezărenii Vechi. De asemenea, din cauza deteriorării drumurilor publice s-au înregistrat accidente rutiere, fiind solicitată intervenția echipelor de salvare pe drumurile regionale. Totodată, au fost raportate deteriorări a instalațiilor de distribuire a gazelor, a liniilor de comunicații și de energie electrică. Mai mult, focarul de rabie a fost depistat în orașul Sângerei. Consecințele cutremurului au provocat alunecări de teren, fiind afectat digul de protecție a unui bazin acvatic situat în localitatea Iezărenii Vechi.
În dimineața zilei pentru monitorizarea și gestionarea acțiunilor în situații de risc a fost convocată Comisia pentru Situații Excepționale cu instituirea punctului de dirijare a acțiunilor, iar serviciile de urgență au intervenit de urgență pentru efectuarea lucrărilor de deblocare, căutare-salvare, asistență medicală urgentă și menținerea ordinii publice.
Astfel, forțele protecției civile au simulat desfășurarea lucrărilor de salvare și evacuare a elevilor din clădirea avariată a Gimnaziului ”Valentin Mereniuc” din satul Bilicenii Vechi. Sinistrații, care au fost deblocați și evacuați din clădirea instituției de învățământ au fost preluați de angajații Serviciului Asistență Medicală Urgentă pentru îngrijiri medicale. Tot, aici, angajații SA,,Red-Nord,, filiala Sîngerei au înlăturat defecțiunile la postul de transformare a energiei electrice, iar pompierii IGSU au asigurat paza antiincendiară la fața locului.
În cadrul aplicațiilor, pe drumul regional G50 Floreşti – Nicolaevca – Sîngerei, salvatorii din nordul țării și echipele medicale au fost solicitați în urma unui accident rutier. Angajații ISGU au evacuat persoanele blocate din autoturismele avariate, fiind de urgență predate medicilor pentru acordarea primului ajutor necesar.
De asemenea, echipa serviciului intervenție gaze a SRL ,,Bălți-Gaz a depistat și a lichidat defecțiuni la dulapul de reglare a gazelor naturale.
Pentru prevenirea riscului de inundații, mai multe forțe au fost antrenate în procesul de întărire a barajului bazinului acvatic din satul Iezărenii Vechi.
În orașul Sângerei, în urma depistării focarului de rabie au fost efectuate acțiuni de localizare și răspândire a infecției prin organizarea posturilor de supraveghere sanitară, colectarea probelor de laborator, arderea cadavrelor infectate, dar și igienizarea completă a populației în focar.
Aplicațiile au fost desfășurate conform planului calendaristic al Hotărârii de Guvern nr. 823 din 30.11.2022 cu privire la măsurile de pregătire în domeniul protecției civile a Republicii Moldova pentru anul 2023. Astfel de aplicații sunt organizate în fiecare raion o dată la cinci ani și au drept scop verificarea capacităților de reacție și conducere a structurilor cu atribuții în managementul situațiilor excepționale. Mai mult, acestea urmăresc să perfecționeze și optimizeze deprinderile practice ale organelor de conducere și forțelor protecției civile pentru executarea lucrărilor de salvare la lichidarea consecințelor situațiilor excepționale.