Proiectul socio-cultural „Arta de a rămâne integru”, realizat de „Centrul de Teatru din Moldova”, în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție și Teatrul Național „Mihai Eminescu”, a ajuns în sudul țării. Astfel, actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Capitală și-au început turneul pe scena Casei de Cultură din localitatea Sadaclia , raionul Basarabeasca, acolo unde au prezentat piesa de teatru „Alegerea Domnului Macabeț” – un spectacol de comedie despre corupție și integritate, semnat de regizorul Alexandru Cozub.
Potrivit unui comunicat, evenimentul a adunat un public numeros, printre care zeci de tineri din localitate, dar și din comunele vecine. Prin intermediul teatrului dramatic, actorii au reușit să transmită spectatorilor un amalgam de emoții, dar și o lecție de viață prețioasă.
Cu un curs public despre efectele corupției asupra întregii societăți și menținerea integrității personale a venit în fața publicului larg și Ion Pruteanu, șeful Direcției Educație anticorupție din cadrul CNA, împreună cu voluntarii CNA.
Președinta Centrului de Teatru din Moldova a apreciat deschiderea administrației publice locale, în special a președintelui de raion – Piotr Pușcari, a vicepreședintelui raionului – Ion Popov, a primarului satului Sadaclia – Ion Galeru, a conducerii Direcției Învățământ General – în persoana șefului adjunct al Direcției – Ecaterina Pascal, dar și a directoarei Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Sadaclia – Natalia Talmaci. De asemenea, Alina Țurcanu a salutat interesul tinerilor de a afla cât mai multe despre responsabilitatea fiecăruia dintre cetățeni în edificarea unei societăți oneste și prospere.
„Ne bucurăm că, prin intermediul acestui proiect, reușim să aducem teatrul mai aproape de spectatori. Fără îndoială, arta – prin puterea exemplului, are un rol esențial în educarea tinerei generații și în cultivarea bunului simț și al onoarei”, a subliniat Alina Țurcanu.
Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept și a mecanismelor anticorupție în Republica Moldova”, care este cofinanțat de către Uniunea Europeană și de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în cadrul Proiectului „Sprijinirea implicării societății civile în procesele de construire a infrastructurii anticorupție în Regiunea Sud a Republicii Moldova”.
A.O. „Centrul de Teatru din Moldova” în parteneriat cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” și Centrul Național Anticorupție sunt beneficiari ai Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și al Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementează proiectul „Arta de a rămâne integru”.