Semintele sunt foarte bogate in vitamine si minerale, sunt o excelenta sursa de fibre, proteine si antioxidanti si sunt cea mai bogata sursa de acizi grasi omega3 a planetei. Fiecare samanta are un efect diferit asupra organismului tau – de la semintele de rodie, pana la semintele de canepa si de chia. Cu toate acestea, este foarte important sa cunoastem foarte bine aceste beneficii pentru a face alegerea potrivita in functie de nevoile organismului nostru.
Iata care sunt cele OPT tipuri de seminte foarte sanatoase pentru organismul tau:
1. Semintele de Rodie
Rodiile sunt o sursa foarte importanta de antioxidanti. Prin urmare, acestea au capacitatea de a proteja celulele organismului tau de radicalii liberi, cei care sunt raspunzatori de imbatranirea prematura a organismului tau.
Intr-o exprimare foarte simpla, mentionam ca sucul de rodie are capacitatea de a pompa nivelul de oxigen din sange. Antioxidantii lupta impotriva radicalilor liberi si previn formarea cheagurilor de sange. In consecinta sangele va circula liber prin organism si nivelul de oxigen din sange va fi imbunatatit considerabil.
Un studiu pentru desfasurarea caruia a fost platita uriasa suma de 2 milioane de lire sterline a scos la iveala faptul ca procesul de imbatranire al ADN-ului ar putea fi prevenit consumand zilnic o cantitate mica din acest fruct delicios.
Rodia este un leac vechi de secole pentru persoanele care sufera de afectiuni cardiovasculare, iar studii recente demonstreaza faptul ca semintele acestui fruct au capacitatea de a preveni aparitia cancerului si a periculosului Alzheimer.
In cazul in care suferi de hipertensiune arteriala, este foarte important sa cunosti faptul ca sucul de rodie are proprietatea de a contribui considerabil la scaderea tensiunii arteriale.
2. Semintele de dovleac – pentru energie
Stiai ca semintele de dovleac au proprietatea de a preveni aparitia pietrelor la rinichi? Studiile recente sugereaza ca semintele de dovleac pot preveni aparitia anumitor formatiuni de pietre la nivelul rinichilor, cum ar fi cele de oxalat de calciu.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda consmul de seminte de dovleac ca o modalitate foarte eficienta de a obtine toti nutrienti pe care aceste seminte ii contin. In plus, semintele de dovleac sunt o foarte buna sursa de fier, un mineral care ajuta la mentinerea unor niveluri ridicate de energie.
De asemenea, trebuie sa precizam faptul ca aceste seminte contin o cantitate foarte mare de magneziu. O jumatate de cana de seminte de dovleac contine intreaga cantitate zilnica de magneziu recomandata, un mineral foarte important pentu mentinerea sanatatii organismului tau. Dincolo de continutul de magneziu, aceste seminte mai contin si fosfor, mangan, cupru si sunt o sursa foarte buna de vitamina K.
Pentru un snack natural si delicios poti praji o jumatate de ceasca de seminte de dovlec, impreuna cu un praf de sare si de chili. Cu toate acestea, se recomanda ca aceste seminte sa fie consumate neprajite deoarece prin procesul de prajire se piert cantitati valoroase de nutrienti.
3. Semintele de susan – pentru o inima sanatoasa
Beneficiile uimitoare ale susanului au fost cunoscute inca din antichitate, aceste seminte fiind folosite in tratarea diferitelor tipuri de afectiuni respiratorii si intestinale, in deranjamente ale ciclului menstrual si in tratamentul infectiilor urinare.
In continutul semintelor de susan intalnim elemente nutritive pretioase, precum calciu, magneziu, fier, fosfor, vitamina B1, vitamina E, zinc, cupru, mangan si triptofan.
Semintele de susan contin acid linoleic, un acid gras omega6 care poate contribui la reducerea nivelurilor de colesterol rau. In plus, aceste seminte sprijina digestia si contribuie la asimilarea nutrientilor. Prajirea acestor seminte le amplifica aroma si poate reprezenta un ingredient perfect pentru diverse tipuri de salate.
4. Germeni de grau – pentru digestie
Germenii de grau au o eficienta deosebita de prevenire a afectiunilor cardiovasculare, contribuie la stocarea energiei la nivel muscular si sporesc rezistenta intregului organism. Nu in ultimul rand, germenii de grau contribuie la echilibrarea metabolismului si sporesc abilitatea organismului de a face fata stresului
Profilul nutritional al germenilor de grau este alcatuit din nutrienti pretiosi, precum vitamina A si E, vitaminele B1, B2 si B6, vitamina K, fosfor, zinc, tiamina, magneziu si acid pantoteic.
Germenii de grau pot stimula considerabil activitatea sistemului imunitar. Printre beneficiile sale uimitoare se numara, de asemenea, prevenirea aparitiei afectiunilor cardiovasculare si prevenirea cancerului. De asemenea, nutrientii din germedii de grau contribuie la optimizarea digestiei si nu in ultimul rand, contribuie la eliminarea kilogramelor in plus.
5. Seminte de in – prevenirea cancerului
Exista mai multe dovezi care atesta proprietatea acestor seminte de a reduce riscul bolilor de inima, cancer, accident cardiovascular cerebral si diabet. Desi aceste seminte sunt o adevarata magazie de nutrienti, sunt foarte cunoscute datorita continutului de lingani, un tip de antioxidanti care detin puternice proprietati anti-cancer si datorita continutului de acizi grasi omega3 care reduc inflamatia cauzatoare de boala. Principalele beneficii pentru sanatate ale semintelor de in se datoreaza intr-o foarte mare masura continutului bogat de acid alfa-linoleic (ALA), fibre dietetice si lingani.
6. Seminte de canepa – pentru tonifierea musculaturii
Gustul semintelor de canepa poate fi asemanat intr-o anumita masura cu cel de seminte de pin sau cu cel al semintelor de floarea soarelui, iar utilizarea acestora in bucatarie este foarte multipla.
Paleta nutritionala a acestor seminte este alcatuita in cele mai multe dintre cazuri din 30% proteine, 42% grasimi si 15% carbohidrati. Proteina din seminte de canepa este de o calitate superioara, fiind foarte usor de digerat de catre organismul uman, o proteina numita edestina.
Consumul de seminte de canepa, in orice forma a acestora, ar putea ajuta, daca nu chiar vindeca, persoanele care sufera de boli ale sistemului imunitar. Aceste seminte sunt una dintre putinele surse vegetariene de proteine complete, deoarece acestea contin toti cei 20 de aminoacizi, inclusiv cei 8 aminoacizi pe care organismul uman nu-i poate produce, nutrienti cheie pentru mentinerea sanatatii musculare si nu numai.
7. Seminte de Chia – pentru sanatatea sistemului osos
Aceste seminte sunt cu adevarat miraculoase. Cantitatea de nutrienti pe care o contine aceasta mica samanta este uriasa. Semintele de chia contin de cinci ori mai mult calciu decat laptele, de trei ori mai mult fier decat spanacul, de trei ori mai multi antioxidanti decat afinele si de doua ori mai mult potasiu decat o banana.
Este foarte important sa-ti arati grija fata de oasele tale, in special in timp ce inaintezi in varsta. Aceste seminte sunt o sursa foarte importanta de calciu si un mineral esential pentru mentinerea sanatatii sistemului osos.
Consumul de seminte de chia poate creste nivelul sanguin de acizi grasi EPA (omega3) cu pana la 30%, concluzioneaza un nou studiu prezentat de catre Universitatea de Stat Appalachian in colaborare cu Universitatea din Calorina de Nord.
8. Semintele de floarea soarelui
Semintele de floarea soarelui sunt o sursa excelenta de vitamina E, principalul antioxidant solubil in grasime al organismului. Vitamina E se deplaseaza de-a lungul organismului neutralizand radicalii liberi, care, altfel, ar afecta structuri si molecule care contin grasime, cum ar fi membrane celulare, celulele creierului si colesterolul bun.
Cantitatea de 35 de grame de seminte de floarea soarelui iti pot asigura 61% din doza zilnica recomandata de vitamina E, 35% din doza zilnica recomandata de vitamina B1, 28% din doza zilnica recomandata, 26% din doza zilnica recomandata de seleniu si 23% din doza zilnica recomandata de fosfor.
In pus, pentru starile de depresie si de anxietate se recomanda consumul de seminte de floarea soarelui, datorita tipului de nutrienti pe care il intalnim in continutul acestora.
sursa: e-dimineata.ro