Pe parcursul lunii aprilie, prezența inversiunilor termice de la sol, a vântului slab și a ceții, îndeosebi în orele dimineții şi a serii, au contribuit la acumularea poluanţilor în aer. Evaluarea lunară denotă, că nivelul de poluare a aerului atmosferic în municipiile monitorizate, Chișinău și Bălți, s-a atestat ca înalt. Cele mai ridicate valori ale concentrației medii zilnice au înregistrat monoxidul de azot în mun. Chișinău, la data de 15 aprilie și aldehida formică la data de 6 aprilie, iar mun. Bălți dioxidul de azot la data de 7 aprilie.
Nivelul radioactivităţii mediului în luna aprilie nu a depăşit limita normei stabilite pe teritoriul republicii de 0,25 µSv/ora. Totodată, conform datelor colectate de la cele 12 stații de monitoring radiologic de pe teritoriul țării, valorile echivalentului debitului dozei ambientale a radiaţiei – gama au variat:
- la Nord (staţiile Briceni, Soroca, Bălţi, Făleşti) în limitele: minima 0,10 μSv/h (st. Soroca), maxima 0,17 μSv/h (st. Briceni, Bălţi);
- în Centru (staţiile Corneşti, Bravicea, Bălţata, Chișinău) în limitele: minima 0,09 μSv/h (st. Bălţata), maxima 0,17 μSv/h (st. Chișinău);
- la Sud (staţiile Ştefan Vodă, Leova, Comrat, Cahul) în limitele: minima 0,09 μSv/h (st. Leova), maxima 0,18 μSv/h (st. Ştefan Vodă).
- la stația meteorologică Chișinău, valorile echivalentului debitului dozei ambientale a radiaţiei-gama s-au situat în limitele 0,10 – 0,17 μSv/h.
De asemenea, pe parcursul lunii aprilie monitorizarea hidrochimică a apei s-a realizat în 20 probe colectate din secțiunile de control a 5 râuri și 4 lacuri de acumulare ( LA): fl. Dunărea – s. Giurgiulești; r. Nistru – s. Naslavcea, s. Sănătăuca, s. Olănești; r. Răut – în amonte de or. Floreşti, în amonte și aval de mun. Bălţi, s. Ustia; r. Prut – or. Lipcani, s. Branişte, or. Ungheni amonte, s. Valea Mare şi s. Giurgiulești; LA Costeşti – or. Costeşti; r. Ialpug – s. Mirnoe; LA Comrat – mun. Comrat; LA Congaz – s. Congaz; LA Taraclia – or. Taraclia. Ca rezultat al investigațiilor de laborator efectuate pe parcursul lunii aprilie s-a constatat că cele mai poluate rămân în continuare râurile mici: conținutul de O2 dizolvat la nivelul de 6,9 mgO/l – în r. Răut s. Ustia, iar în apa r. Ialpug și lacurile de acumulare de pe cursul rîului s-au depistat cele mai ridicate valori pentru: Consumul biochimic de Oxigen la 5 zile(CBO5), Consumul Chimic de Oxigen (CCOcr), azot de amoniu, fier total, fosfor mineral și total.