UEFA a premiat, la 10 mai curent, cei 6 câștigători ai premiilor Grassroots 2022/23. Printre cele 6 cluburi și asociații naționale, care au fost onorate pentru inițiative și datorită muncii lor remarcabile în dezvoltarea jocului, s-a numărat și Federația Moldovenească de Fotbal. Premiile le-au primit președintele FMF, Leonid Oleinicenco și managerul Departamentului Grassroots FMF, Diana Bulgaru.
”Anul acesta, Asociației de Fotbal din Moldova i-a fost acordat un premiu special, datorită angajamentului său excepțional de a oferi ajutor și de a oferi oportunități sportive familiilor și copiilor afectați de războiul din Ucraina”, se spune în comunicatul UEFA.
Câștigătorii din Cipru, Danemarca, Finlanda, Franța, Moldova și Polonia au fost premiați într-o gala special organizată la Nyon, Elveția, sub denumirea ”Premiile UEFA Grassroots 2022/23”.
Al doilea an consecutiv FMF se regăsește pe lista câștigătorilor UEFA Grassroots Awards. Anul trecut a fost recunoscută munca depusă la proiectul ”Fotbal în Școli”.
Trofeele Grassroots aduc în lumina reflectoarelor unele dintre vedetele mai puțin cunoscute ale fotbalului european, celebrând personalitățile, cluburile, asociațiile naționale și inițiativele care ajută la dezvoltarea jocului pentru toată lumea și aduc o contribuție vitală comunității lor.
De la lansarea inițiativei în 2010, au fost înmânate 127 de premii UEFA Grassroots, câștigătorilor din 42 de asociații naționale membre.
„Este extrem de important să apreciem și să susținem tot ceea ce înseamnă fotbalul pentru toți, fotbalul de amatori și cei, care aduc jocul oamenilor de toate vârstele și abilitățile din întreaga Europă.
Anul trecut, împreună cu UEFA, Fundația UEFA și UNICEF, comunitatea fotbalistică din Moldova s-a unit pentru a oferi ajutor, sprijin și oportunități pentru mii de copii și familii, care s-au refugiat de urgiile războiului din Ucraina. Anume în astfel de momente complicate se vede adevărata putere a familiei fotbalistice unite, se evidențiază valorile promovate și împărtășite de noi în societate”, a declarat președintele FMF, Leonid Oleinicenco.
„La două zile după începutul războiului, am avut o mulțime de refugiați care veneau în țara noastră. Era foarte greu să-i vezi pe acești oameni trecând granița doar în papuci și cu o geantă mică. FMF a reacționat imediat și am început o mulțime de activități pentru a-i ajuta. Aproape toate cluburile de fotbal din Moldova au renunțat la facilitățile de antrenament pentru a permite refugiaților și copiilor lor să doarmă.
Nu am avut un plan, dar am vrut să îi ajutăm pe acești oameni. Cu toții suntem doar voluntari, care au vrut să ajute.
FMF a oferit cazare și masă la centrele noastre de antrenament din Ciorescu și Vadul lui Vodă. Am asigurat refugiații cu echipament și rechizite, am organizat o mare varietate de activități de fotbal pentru copii. În total, estimăm că FMF a ajutat direct peste 10.000 de copii refugiați, în ciuda faptului că anterior nu am avut niciun buget alocat pentru astfel de acțiuni. Mulți sunt acum integrați în școlile și cluburile sportive din Republica Moldova, în timp ce caută un viitor mai luminos”, a declarat Diana Bulgaru, manager de bază FMF.