Comitetul Executiv al Federației Moldovenești de Fotbal a decis astăzi, 5 mai 2023, crearea Academiei FMF, după modelul UEFA și a altor Federații cu tradiții din Europa.
Academia FMF va avea misiunea de a educa specialiști pentru a dezvolta fotbalul în Republica Moldova. În viziunea federației, Academia trebuie să devină un centru de excelență în predarea programelor de educație sportivă în Republica Moldova.
Obiectivul este promovarea fotbalului și a valorilor fotbalistice în toată țara, dezvoltarea fotbalului profesionist și consolidarea industriei fotbalistice, implicit concentrarea energiei pe activitățile de educație și instruire a cadrelor specializate.
Crearea Academiei Federației Moldovenești de Fotbal este unul dintre rezultatele parteneriatului multidimensional al FMF cu Federația Română de Fotbal.
“Noi înțelegem că fotbalul e mai mult decât un gen de sport. Fotbalul este o școală de viață. Pe lângă pregătirea fizică, fotbalul educă disciplina personală și respectul reciproc, învață oamenii să coopereze în echipă și dezvoltă gândirea tactică. Dezvoltarea industriei fotbalistice naționale cere manageri sportivi, pregătiți să construiască relații sustenabile cu finanțatorii și să administreze eficient cluburile. Academia FMF va fi incubatorul de cadre, care vor stimula promovarea valorilor fotbalului și vor impulsiona creșterea competitivității școlii naționale de fotbal. Mulțumim colegilor de la Federația Română de Fotbal pentru deschiderea de a împărtăși experiența”, a spus președintele FMF, Leonid Oleinicenco, în cadrul ședinței Comitetului Executiv.
Fondarea Academiei FMF se încadrează în viziunea strategică a Forului nostru. În cadrul FMF există o experiență vastă, acumulată pe parcursul anilor. Realizarea strategiei de dezvoltare a FMF și valorificarea acestei experiențe va duce la o nouă etapă de dezvoltare a fotbalului în Republica Moldova.
Programele de studii deja existente în cadrul FMF, cum ar fi pregătirea antrenorilor sau a arbitrilor, vor avea un centru managerial comun. Pe lângă acestea, Academia va aborda domenii noi – managementul sportiv, marketingul sportiv, comunicarea, medicina sportivă sau dimensiunile economice: organizarea și gestiunea infrastructurii sportive, organizarea evenimentelor sportive, relații cu autoritățile publice, etc. Scopul final este de a acorda fotbalului din Republica Moldova statut de industrie.
Desigur, toate acestea vor fi realizate în comun cu partenerii noștri de încredere, UEFA, Federația Română de Fotbal sau Federația Portugheză de Fotbal, cu care avem semnate acorduri în acest sens, dar și cu alte instituții cu prestigiu internațional, care abia urmează să se alăture proiectului Academia FMF.