La sfârșitul lunii aprilie, specialiștii Direcţiei economie a Consiliului Raional Ialoveni s-au deplasat în teritoriu şi au avut întâlniri cu producătorii de cereale de grupa I și de legume în teren protejat din localităţile Cărbuna, Răzeni şi Costeşti.
În cadrul acestor ieşiri pe teren a fost monitorizată în detalii starea culturilor de grâu și orz însămânțate în toamna anului 2022, de asemenea s-a luat cunoștință cu starea culturilor leguminoase plantate în sere.
La moment agentul economic SRL „Agroholm-Prim”, din satul Cărbuna, conducător, Cecoi Sergiu, mai continuă procesul de fertilizare și erbicidare a celor 198,5 ha de grâu și 30 ha de orz de toamnă. Datorită faptului că din toamnă a fost pregătit bine solul și sub arătură au fost introduse îngrășăminte, plantele la moment au o rădăcină puternică și o înfrățire bună pe o suprafață de 106 ha, unde premărgători au fost cereale, pe restul suprafețelor, premărgător – floarea soarelui are o înfrațire mai mică, dar numarul de plante în jur de 4,0-4,5 mln. plante la hectar și umezeala destulă promit o roadă bună la ha, cu condiția protejarii de boli și vătămători.
La Gospodăria Țărănească „Bivol Sainsus” din comuna Răzeni, conducător, Bivol Mihail, 25 ha însămânţate cu grâu de toamnă şi 5 ha cu orz de toamnă se află în stare bună, în faza de înfrățire și creștere intensivă a culturii. La moment mai continuă fertilizarea, erbicidarea și protecția contra făinării care persistă.
La SRL „Vatra Răzeșească” din comuna Răzeni, conducător, domnul Cotorobai Iurie, pe o suprafață de 48 ha cultivă grâu de toamnă, 42 ha – orz de toamnă, 45 ha – orz de primăvară și 0, 60 de ha în sere cultivă castraveți de tip ,,cornison”. Starea culturilor este bună. Pregătirea solului înainte de plantare și mai apoi aplicarea stimulatorilor foliari de creștere pentru cultivarea legumelor au stimulat o dezvoltare bună a sistemului radicular, adică un efect dublu manifestat printr-o prindere mai bună și uniformă și un strat mai bun al plantelor de castraveţi, de pe care în timpul apropiat se vor recolta primii „cornişoni”. Culturile cerealiere la moment sunt în faza creșterii intensive, au fost făcute fertilizări și urmează să fie monitorizate în continuare.
Au fost examinate, de asemenea 0,60 ha de sere la Gospodăria Țărănească „Sula Ana Andrei” din s. Costești proaspăt plantate cu roşii care se află într-o stare bună și care necesită monitorizare și aplicarea după prinderea răsadului a stimulatorilor foliari de creștere și lucrări profilactice contra bolilor și vătămătorilor, precum și înfăptuirea operațiunilor tehnologice conform fazelor de vegetație.
Pe o suprafaţă de peste 0, 2240 ha Gospodăria Țărănească „Bivol Rodica Luca” din s. Costești, conducător, domnul Bivol Constantin, a plantat roşii, hibrizi timpurii cu creștere nedeterminantă Ciciu F1 și Monistela Roza F1, care la moment se află în faza de înflorire și sunt într-o stare foarte bună. Înainte de înflorire a fost efectuată copilirea și au fost aplicați stimulatori foliari de creștere pentru culturile legumicole, au fost făcute lucrări profilactice contra bolilor. Din toată suprafața, în anul 2022 beneficiarul a construit o seră pentru producerea legumelor cu suprafața de 0,084ha, cu suportul FNDAMR și ENPAD.
În așteptarea timpului însorit producătorii agricoli pregătesc tehnica pentru a finaliza campania semănatului de primăvară, prin însămânțarea terenurilor cu floarea soarelui, porumb și alte culturi tehnice.
sursa: il.md