Interviu cu Viorel Godea, Director general al companiei de construcţii „Lagmar”
C: Dle Godea, am sesizat că, în ultimul timp, compania Dvs., vorbind despre proiectele pe care le are în derulare, foloseşte permanent expresia „la timp”, accentuând că lucrările vor fi finalizate în termenii prevăzuţi. De ce faceţi acest lucru?
V.G.: Noi permanent am pus accentul pe finalizarea la timp a proiectelor noastre, iar dacă, din motive obiective, ceva nu a mers conform graficului, am avut grijă să oferim explicaţiile de rigoare beneficiarilor. Este, dacă doriţi, o formă de respect a noastră faţă de oamenii pentru care construim. Fiecare om, fiecare agent economic îşi are planurile sale şi noi trebuie să depunem maximum de eforturi ca ele să nu fie date peste cap. Chiar dacă, repet, uneori e vorba de situaţii ce nu depind de noi.
În al doilea rând, folosim noţiunea de care aţi întrebat, dorind să le transmitem oamenilor că impresia generală ce s-a creat despre constructori şi piaţa construcţiilor nu poate fi raportată la toate companiile. Da, spre regret, avem companii care au lăsat oamenii şi fără bani, şi fără locuinţe. Avem companii care au încălcat grosolan înţelegerile cu beneficiarii finali ai locuinţelor. Avem companii pentru care clienţii prea puţin înseamnă. Şi iată că, în rezultat, s-a creat o situaţie regretabilă când, urmare a prestaţiei sub orice critică a acestor companii, a fost afectată credibilitatea întregii ramuri. Noi îi îndemnăm pe oameni să judece fiecare companie în parte după prestaţia de-a lungul anilor, după seriozitatea de care dă dovadă, după calitatea construcţiilor sale etc. În peste 20 de ani de activitate, noi tot timpul ne-am străduit să fim la înălţimea aşteptărilor oamenilor şi aşa va fi şi în continuare.
C: Din observaţiile Dvs. de-a lungul anilor, de ce principii se conduc acei ce decid să cumpere spaţiu locativ sau comercial de la compania Dvs.?
V.G.: În primul rând, noi ne străduim să fim maximal corecţi la stabilirea preţului. Recent, am fost plăcut surprins când am citit în presă un material în care se menţiona că „Lagmar” este compania care are printre cele mai accesibile preţuri, reieşind şi din principiul amplasării imobilelor. În al doilea rând, ne străduim ca raportul preţ/calitate să fie unul optim. În al treilea rând, avem grijă şi de siguranţa construcţiilor noastre din punct de vedere seismic. Pe oamenii tot timpul i-a preocupat acest aspect şi noi de fiecare dată le-am oferit celor interesaţi informaţia relevantă în acest context. În al patrulea rând, iarăşi e vorba de ceea ce spuneam mai devreme – respectul manifestat faţă de beneficiarii finali prin încadrarea în termenii anunţaţi iniţial sau conveniţi cu clientul. În al cincilea rând, aş menţiona că mulţi dintre beneficiarii noştri sunt atraşi de astfel de aspecte ca amenajarea teritoriului adiacent imobilelor, accesul la infrastructură şi chiar nuanţele cromatice la care apelăm în procesul de edificare a unui sau altui imobil.
Sunt şi alţi factori relevanţi în context, dar cei la care m-am referit sunt de bază.
C: În ce măsură vă afectează exodul forţei de muncă calificate, care a luat proporţii mai ales în ultimul an?
V.G.: Nu aş fi sincer cu dvs. dacă aş zice că nu ne afectează, dar depunem toate eforturile ca impactul din acest punct de vedere să fie minim. Pe alocuri am venit cu măsuri compensatorii ca urmare a inflaţiei fără precedent cu care ne-am confruntat, încercând să menţinem specialiştii de înaltă calificare. În alte situaţii, am identificat alte soluţii pentru a diminua din impactul negativ al fenomenului menţionat de dvs. Iar la temelia tuturor acţiunilor noastre în direcţia respectivă a stat permanent ideea că „Lagmar” tot timpul a avut specialişti de înaltă calificare, ceea ce a şi determinat calitatea înaltă a imobilelor edificate de noi, lucru apreciat de beneficiarii finali. Noi nu ne putem permite ca o situaţie ce a apărut la nivelul întregii societăţi, la nivelul economiei naţionale să afecteze reputaţia noastră câştigată timp de decenii. De aceea şi spuneam că depunem toate eforturile ca să avem şi în continuare specialişti desăvârşiţi care să asigure cea mai înaltă calitate posibilă edificiilor pe care le construim.
C: Cum vă explicaţi faptul că, chiar dacă se atestă exodul masiv de populaţie, cererea pentru spaţiu locativ şi comercial creşte, la fel ca şi preţurile?
V.G.: Cât nu ar părea de straniu, dar cererea de imobile a crescut în ultima perioadă şi ca urmare a războiului din Ucraina. Mulţi cetăţeni ai ţării vecine au decis să rămână în Moldova – unii au deschis chiar şi afaceri aici. Într-un fel, ucrainenii au influenţat situaţia de pe anumite segmente ale pieţei, inclusiv în domeniul imobiliar.
Totodată, nu pot să nu remarc că domeniul imobiliar continuă să fie atractiv pentru cei ce doresc să facă investiţii. Or investiţiile în imobile sunt printre cele mai sigure şi, aş spune chiar, profitabile.
Cât despre creşterea preţurilor, aceasta e o consecinţă directă a inflaţiei, dar şi a creşterii cererii pentru imobile.
C: Ce le-aţi recomanda celor ce au de gând să achiziţioneze spaţiu locativ sau comercial pentru necesităţile proprii sau ca investiţii?
V.G.: Sfatul meu s-ar putea să fie interpretat ca subiectiv, compania noastră având interesul să vândă ceea ce construieşte, dar, totuşi, voi risca să spun ce cred eu la această temă. Consider că preţurile la imobile vor creşte în continuare. Or, inflaţia continuă să crească şi aceasta nu are cum să nu-şi spună cuvântul asupra costului final al imobilelor mai ales că şi cererea pe segmentul nostru de piaţă este în creştere permanentă. De asemenea, trebuie de luat în calcul că numărul de autorizaţii pentru construcţie este în descreştere, la fel fiind în descreştere şi alţi indicatori relevanţi în cazul lucrărilor de construcţie. Deci, pe de o parte avem o cerere în creştere, iar pe de altă parte – o descreştere a capacităţilor de a-i face faţă. De aceea, sfatul meu pentru cei ce doresc să achiziţioneze spaţiu comercial sau locativ (indiferent că e vorba de necesităţi proprii sau de investiţii) este să o facă cât mai repede posibil, pentru că pe urmă îi va costa mai scump.
C: Ce alte sfaturi credeţi că le-ar fi utile celor ce vor să investească în imobile?
V.G.: Să se documenteze temeinic înainte de a face astfel de investiţii: să se asigure că fac achiziţii doar de la companii serioase, care şi-au făcut o bună reputaţie de-a lungul anilor; să se asigure că preţul este unul optim raportat la calitate şi zona în care e amplasat imobilul; să atragă atenţie sporită la rezistenţa seismică etc. Deci, să dea dovadă de maximă vigilenţă, pentru ca investiţia pe care o vor facă să nu-i dezamăgească ulterior.