În căldura sufocantă a verii și în canicula care s-a așezat peste țară în această perioadă, băutura de cvas beneficiază de o cerere mare în rândul consumatorilor autohtoni. Cvasul reprezintă o băutură de cereale fermentată, se produce cu ajutorul pâinii care se pune la macerat în apă cu drojdie, dar şi cu alte adaosuri, cum ar fi stafide, miere, mentă, etc. În componenţa lui se includ o mulţime de microelemente şi vitamine necesare cum ar fi acidul lactic, vitaminele grupei B, calciul, magneziul, fosforul, precum şi aminoacizii.
Proprietăţile sale utile cvasul le posedă datorită procesului de fermentaţie. Microorganismele care se stabilesc în cvas în timpul acestui proces normalizează digestia, precum şi tratează disbacterioza. Cvasul de pâine este folositor pentru oamenii, care suferă de gastrită şi au aciditatea stomacală scăzută, boli ale inimii, oamenilor cu sistemul nervos slăbit şi celor care pur şi simplu vor să-şi îmbunătăţească dispoziţia. Acţiunea acizilor din componenţa cvasului poate descompune şi elimina celulele moarte sau bolnave. În afară de cele enumerate, cvasul fortifică smalţul dinţilor, vindecă ulcere şi favorizează slăbirea, deoarece accelerează metabolismul.
În lume există trei tipuri de cvas – de pâine, de fructe, de pomuşoare, iar reţetele de preparare a acestuia sunt numeroase și variate. De asemenea, este important de știut că cvasul este inclus în categoria „bere specială”, iar conţinutul de alcool în tipul de cvas de drojdie (fabricat din pâine crescută cu drojdie) variază de la 0,7% până la 2,6% din volum.
Pe piața din Republica Moldova există un șir de producători de Cvas, producția cărora este destul de apreciată de consumatorii din țară. În cele mai multe cazuri cvasul se găsește la producătorii autohtoni de bere sau de băuturi răcoritoare, fiind produs de companii cunoscute ca Rusnac-MoldAqua, Beermaster, Efes Vitanta Moldova Brewery, Gelibert, etc.
Rusnac-MoldAqua produce cvas sub brandul Ivan Kvasoff, care reprezintă o băutură excelentă cu aciditate scăzută și un gust dulce perfect echilibrat. Senzația de prospețime este subliniată suplimentar de proprietatea spumantă plăcută abăuturii. Adăugarea unor astfel de părți componente, cum ar fi extractul de malț și acidul lactic natural influențează benefic asupra proprietăților gustative ale cvasului.
Întreprinderea Beermaster SA din Bălți produce brandul de cvas fermentat Bocikovoi care conține gaze şi acid lactic absolut naturale, formate în timpul fermentării naturale, ce evidențiază gustul specific dulce-acrișor, posedînd o microfloră foarte utilă pentru organismul uman, precum și vitamine (B1, B2, PP, D), macro şi microelemente (Fe, Na, Ca, Mg, P, S, Mo).
Efes Vitanta Moldova Brewery produce brandul Kvassica care conține ingrediente ca apa, siropul de glucoză-fructoză, concentrat de must de bere (malț de secară, orz, făină de secară), dioxid de carbon, acid lactic. Are un gust clasic, care se apropie de cel produs în anii 80 de uzina de bere din Chișinău și comercializat pe străzi în butoaie.
“Cascadvin” – compania din or. Ialoveni specializată în producerea şi îmbutelierea de vinuri, băuturi răcoritoare, băuturi slab alcoolice și alcoolice ne oferă brandurile de cvas Hlebnîi și Gorbușca. Cvasul de la Cascadvin reprezintă o băutură răcoritoare fără adaos de zahăr și conține apă potabilă din sondele locale.
Compania Gelibert produce cvas sub brandul Derevenschii și reprezintă o băutură în stil țărănesc care păstrează aroma tradițională a pâînii de acasă și gustul spumant al adevăratului cvas din regiunea rurală.
De asemenea am putea să mai menționăm Cvasul de Pâine produs de compania Kellers din comuna Budești, brandulZlatoCvas de la compania Fros Import din Chișinău sau Gotter Cvas de la compania Galiaris-Com SRL din Ciorescu.
Și pe piața internațională se mai găseşte cvas, însă mult prea comercializat, plin de aditivi şi mult zahăr. Chiar şi în America, mai precis în state precum Pennsylvania sau New York, numeroase companii încearcă să readucă în actualitate cvas-ul, la care adaugă arome moderne: sfeclă, ghimbir, secară şi mentă. Este însă important de știut că în cvasul veritabil nu se adaugă conservanţi, aditivi gustativi, aromatizatori şi îndulcitori de diferite tipuri. Însă, anume din cauza acestei „vivacităţi” băutura are un termen de păstrare redus – doar două zile în loc răcoros.
Sursa: madein.md