Secretarul de stat al ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, a întreprins, pe 7 aprilie curent, o vizită de lucru în raionul Criuleni, unde s-a întâlnit cu reprezentanții unei companii de producere a produselor de uz fitosanitar semiochimice.
Vasile Șarban a informat reprezentantul companiei despre politicile ministerului, precizând că, eforturile sunt orientate spre armonizarea legislației naționale cu cea a UE, pentru a ajustat cerințele de siguranță a produselor alimentare prin prisma utilizării preparatelor de protecție a plantelor de cele mai înalte standarde de calitate și accesibile pentru producătorii agricoli. Totodată, în tendința de aliniere la valorile și obiectivele europene, devine necesar punerea la dispoziția producătorilor instrumente inovative, care comparativ cu managementul convențional al dăunătorilor, caracterizează produsele respective ca un instrument recomandat și pentru cultivare în sistem ecologic.
Astfel, în cadrul vizitei, reprezentanții companiei au informat oficialul cu procesele de producere a produselor pentru protecția plantelor.
O atenție deosebită a fost acordată laboratorului întreprinderii. Fiind dotat cu echipamente moderne, acesta permite angajaților să asigure controlul calității pe toată durata procesului de producție, începând cu materia primă și materialele primite până la aranjarea mărfii în depozite.
În cadrul acestuia sunt sintetizați feromonii și substanțele alelochimice care ulterior sunt utilizate în producerea de capcane pentru monitorizare sau dozatoare pentru metoda confuziei.
Rezultatele utilizării produselor autohtone depășesc chiar și produsele identice produse de companii cu renume, conform fondatorului companiei. Utilizarea produselor biologice, reduce considerabil numărul de tratări chimice cu preparate convenționale și conduc la obținerea certificatelor de inofensivitate internaționale, care impun o limită de substanțe depistate și reziduuri.
Totodată, Vasile Șarban s-a interesat, care sunt prețurile și de gradul de asigurare a producătorilor agricoli cu produse fitosanitare.
O altă problemă abordată a fost cerințele specifice privind înregistrarea/omologarea produselor fitosanitare. Pentru înregistrarea produselor noi, substanța activa trebuie numaidecât înregistrată in UE. Cheltuielile, însă, sunt destul de considerabile, susține antreprenorul. Astfel, s-a solicitat suportul în identificarea soluțiilor pentru ca produsele, exclusiv noi, să poată fi înregistrate și utilizate de producătorii agricoli.