Mai multe licee și gimnazii din Orhei vor beneficia de proiecte de infrastructură, dar și de dotări cu tehnică de calcul și utilaje pentru laboratoarele de fizică, biologie și chimie, informează PROVINCIAL.
Potrivit MEC, planurile de modernizare a instituțiilor de învățământ, dar și schimbările care vizează angajații sistemului educațional, au fost discutate astăzi în cadrul unei întruniri a ministrului Educației și Cercetării, Anatolie Topală cu directorii instituțiile de învățământ general din raionul Orhei. Ședința a fost găzduită de Liceul Teoretic „Ion Luca Caragiale” din Orhei.
Ministrul a menționat că printre prioritățile Ministerului Educației și Cercetării pentru perioada următoare se numără sporirea relevanței și calității, digitalizarea, dar și consolidarea resursei umane în sistemul educațional. Astfel, până în septembrie 2024, elevii vor avea manuale noi, rescrise în baza rigorilor actuale, la majoritatea disciplinelor școlare. În același timp, în perioada următoare, circa 300 de școli vor avea laboratoare moderne de fizică, biologie și chimie, cu suportul Băncii Mondiale și României. În circa 70 de instituții de învățământ general vor fi create laboratoare digitale, care vor fi dotate cu suportul UNICEF. De aceste dotări vor beneficia și instituții de învățământ general din raionul Orhei, a spus ministrul.
Vor continua și investițiile în proiecte de infrastructură pentru a îmbunătăți condițiile de activitate pentru elevi și profesori. Prin intermediul proiectului guvernamental „Satul European” cinci instituții de învățământ din raionul Orhei beneficiază de finanțare pentru repararea infrastructurii. Din acest proiect este finanțată renovarea acoperișului la liceul „A. Donici” din Peresecina, se fac investiții în instituțiile școlare din Morozeni și Mîrzești, este asigurată reparația acoperișului blocului grădiniței din satul Ivancea și schimbarea acoperișului gimnaziului din satul Trebujeni, Orhei.
Directorii de școli, grădinițe și centre educaționale au vorbit despre necesitatea asigurării cu resurse umane calificate, lipsa literaturii de specialitate, a curriculumurilor adaptate la necesitățile elevilor cu cerințe educaționale speciale, dotarea instituțiilor cu suport didactic și dispozitive tehnice pentru aceștia. Un alt subiect abordat de directori ține de elaborarea unui nou mecanism de finanțare a instituțiilor de învățământ, necesitatea cursurilor de formare continuă pentru cadrele didactice etc.
Totodată, participanții la întâlnirea cu ministrul Anatolie Topală au apreciat mult susținerea permanentă acordată de Ministerul Educației și Cercetării, remarcând că astfel de întrevederi le oferă ocazia să facă schimb de opinii cu privire la situația actuală și la perspectivele de cooperare.
La finalul întrunirii, ministrul Anatolie Topală a vizitat spațiile de studii și de recreere, cantina școlară, sala și terenul de sport ale Liceului Teoretic „Ion Luca Caragiale”. Lucrările capitale de reparație, dotările din laboratoarele de fizică, chimie, biologie și informatică, reabilitarea blocurilor sanitare, crearea condițiilor pentru copiii cu CES, asigurarea cu echipament specializat pentru centrul multilingv, precum și lucrările de amenajare a terenului aferent s-au realizat în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” (PRIM), gestionat de Ministerul Educației și Cercetării. Liceul este una dintre cele 23 de instituții de învățământ reparate în acest proiect.