Secretarul de stat Vasile Șarban a efectuat o vizită de lucru în raionul Criuleni. Prima destinație a fost Consiliul raional, unde s-a întâlnit cu agenții economici din sectorul agroalimentar din raioanele Criuleni, Dubăsari și Grigoriopol. Oficialul a menționat despre activitatea ministerului, acțiunile demarate, precum și obiectivele pentru viitor. La rândul lor, agenții economici au comunicat despre dificultățile întimpinate în afaceri, preponderent cele legate de activitățile de export. În acest sens, au fost analizate soluțiile pentru remedierea situației, inclusiv prin modificarea cadrului normativ.
Necesitatea păstrării laboratoarelor fitosanitare la nivel raional și obținerea certificatelor pentru export au fost alte subiecte stringente pentru producătorii agricoli. Din spusele lor, procedura a devenit complexă, urmare a reformării Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și a numărului redus de personal. În discuții, părțile au convenit să își intensifice dialogul, inclusiv prin intermediul consiliilor consultative sectoriale, pentru a asigura o cooperare eficientă între autorități, asociațiile profesionale și agenții economici, implicați în activitatea agricolă.
Ulterior, Vasile Șarban a vizitat o întreprindere de procesare a semințelor localizată în or. Criuleni, care dispune de două linii de sortare și calibrare a semințelor, cu șapte trepte de curățare pentru diferiți indicatori. Întreprinderea are o capacitate de procesare a circa 22 mii tone de semințe anul, fiind antrenați în muncă circa 60 de angajați permanenți. Compania colaborează cu producătorii agricoli interesați de semănarea culturilor fixatoare de azot precum leguminoase, muștar, in, măzăriche, oferindu-le în baza contractelor, semințe și consultații agrotehnice.
Întreprinderea dispune de un laborator propriu unde se determină umiditatea, calibrul și impuritățile din semințe. Acesta urmează a fi dotat cu echipament pentru determinarea germinației.
O altă destinație în cadrul vizitei de lucru a fost un complex modern de procesare și depozitare a cerealelor, recent dat în exploatare. Întreprinderea urmează să își extindă capacitățile de depozitare prin construcția unui depozit suplimentar. Actualmente dispune de circa 40 de angajați permanenți, prestează servicii de condiționare și depozitare a cerealelor și deține peste 1000 de ha de teren.
La final, a fost vizitat depozitul cu atmosferă controlată de păstrarea a fructelor, din satul Coșernița, care dispune linie de sortare și unde sunt antrenați zilnic circa 25 de lucrători. La fel ca și alte întreprinderi, administratorul intenționează să utilizeze energia electrică din surse alternative. În acest scop, instalează panouri fotovoltaice. Anterior, întreprinderea a beneficiat și de subvenții din partea statului.