Specialiștii ADR Centru au participat la un atelier de lucru online cu tematica: Reglementarea economică și stabilirea tarifelor pentru operarea sustenabilă a activelor publice în condiții de suportabilitate a consumatorilor de apă. Atelierul a fost organizat în cadrul proiectului “Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală”, de către Compania Consulting Engineers Salzgitter GmbH, în asociere cu Sachsen Wasser GmbH, cărora li s-au atribuit servicii de consultanță pentru elaborarea proiectului detaliat și a documentației de licitație, pentru supravegherea lucrărilor de construcție, precum și pentru pachetul de măsuri complementare în vederea creșterii capacităților echipei de implementare.
În cadrul atelierului, reprezentantul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a RM (ANRE), a vorbit despre modalitatea de calcul al tarifelor pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare.
Tot aici, reprezentantul Agenției Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice din România (ANRSC), a informat participanții cu privire la reglementarea economică și stabilirea tarifelor în sectorul de apă și apă uzată din România, împărtășint din experiența țării vecine și punctînd lecțiile învățate, dar și pașii următori care trebuie făcuți în acest sens.
Experții români, s-au referit, în cadrul atelierului online, și la aspectele practice din domeniul reglementării economice în sectorul de apă și apă uzată din țara lor.
Exercițiile de astăzi vin să consolideze capacitățile participanților pentru a îmbunătăți gestionarea proiectelor, managementul financiar, performanța tehnică și managementul resurselor umane în cadrul AEP/ PEA și al viitorilor operatori ai sistemelor regionale de apă.
Proiectul “Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală” (Proiectul) are drept scop îmbunătățirea condițiilor de trai ale populației, promovarea protecției mediului și o mai bună utilizare a resurselor naturale în Moldova Centrală prin reabilitarea și extinderea infrastructurii de alimentare cu apă și de canalizare.
Construcția conductei de furnizare a apei (MTP) Chișinău-Strășeni-Călărași, investițiile în rețelele de apă municipale și rurale, precum și serviciile de consultanță fac parte din Proiect.
Populația totală existentă la moment în aria de acoperire finală a schemei MTP, în cele 2 orașe și 82 de sate din raioanele Strășeni și Călărași, a fost evaluată ca fiind 158.643 de locuitori, cu 87.809 în raionul Strășeni și 70.834 în raionul Călărași.
Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală” este un proiect regional finanțat de Guvernul Federal German prin intermediul KfW, și cofinanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală(FNDRL).