Toți primari din Șoldănești, împreună. Uite ce au făcut!(foto)
Postat: marți, august 4, 2015 . În
La raion
În contextul validării tuturor mandatelor aleșilor locali și definitivării procesului electoral, marți 28 iulie 2015, noul Preşedinte ales al raionului Șoldănești – Dna Svetlana Rotundu, a convocat într-o şedinţă lărgită, primarii localităţilor raionului, şi şefii serviciilor desconcentrate/descentralizate.
Ședința a început cu mesajul de felicitare a Dnei Rotundu, adresat aleșilor locali care au reușit să obțină votul de încredere din partea cetățenilor, în cadrul scrutinului electoral din 14 iunie 2015. Totodată, Dna Președinte a reiterat disponibilitatea autorităților de nivelul II, de a acorda susținerea necesară și de a asigura o conlucrare eficientă, astfel încât mesajele electorale să nu fie doar promisiuni, ci să se transforme în realități, de pe urma cărora să beneficieze toți locuitorii raionului. În premieră, pentru a confirma disponibilitatea expusă, din partea conducerii raionului, primarilor le-a fost înmânat un cadou personalizat, ca simbol al unei colaborări eficiente și fructuoase, pe toată durata mandatului.
După finisarea părții festive, s-a purces la examinarea celor 6 întrebări incluse în Agenda şedinţei lărgite, dintre care, chestiunea de bază a fost cu privire la situaţia în domeniul sănătate publică în perioada ianuarie – iulie 2015. Comisia extraordinară de sănătate publică raională Şoldăneşti, din componenţa căreia fac parte toţi conducătorii Centrelor de Sănătate, a IMPS Spitalul raional, Centru de sănătate publică, Direcţia Raională Siguranţa Alimentară şi conducătorii subdiviziunilor Consiliului raional, au prezentat note informative referitoare la situaţia în domeniul sănătăţii publice, pe primul semestru al anului 2015. Potrivit raportului medicului şef al CSP Şoldăneşti, Dl Vadim Grosu, în primele 6 luni ale anului 2015, în raion n-au fost înregistrate stări de urgenţă cu măsuri de răspundere directă şi de amploare. Totodată, Centrul de sănătate publică a atenţionat primarii satelor şi comunelor, să nu neglijeze cauzele apariţiei focarelor de tuberculoză sau hepatite virale, dar din primele săptămâni de activitate, să întreprindă acţiuni concrete de prevenire şi informare a cetăţenilor despre măsurile de precauţie. Conform investigaţiilor efectuate de către CSP Şoldăneşti, s-a stabilit un şir de cauze ce provoacă îmbolnăvirea populaţiei, acestea fiind: înrăutăţirea inofensivităţii produselor alimentare, înrăutăţirea securităţii alimentelor, în special în sectorul particular, amenajarea şi asanarea mediului ambiant, depistarea tardivă şi izolarea bolnavilor, asistenţa educaţională scăzută. Rămâne un factor de risc pentru sănătatea publică – calitatea apei, în special calitatea chimică a acesteia. Examenele de laborator efectuate în primele 6 luni ale anului, indică că din 144 de probe a apei 86 dintre ele sunt neconforme, ceea ce constituie 59,7 %, iar anul trecut au fost înregistrate doar 63 de probe negative din cele 118. Liderii acestei clasificări sunt Climăuţii de Jos – 71 %, Salcia – 70%, Cotiujenii Mari – 60 %, Cuşmirca – 55 % şi Cobîlea – 53%.
Conducătorul Direcţiei Raionale Siguranţa Alimentară, Ghenadie Prodan a atenţionat asupra faptului că, a făcut anterior un demers, adresat primarilor, de a interzice desfăşurarea evenimentelor ceremoniale în spaţii improvizate, care nu corespund cerinţelor sanitar-veterinare şi restricţionarea comercializării produselor alimentare de origine animală şi a produselor vegetale, în locuri neautorizate, sau comerţul stradal ilicit.
În continuarea acestei întruniri, cei prezenţi au fost informaţi, de către V. Burduja, şef Secţiei Situaţii Excepţionale, despre iniţierea pregătirilor pentru desfăşurarea aplicaţiilor raionale la protecţia civilă. Apoi, de către coordonatorul ACSA, P. Brădescu şi A. Muţuţchi, şef al Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie Şoldăneşti a fost prezentat proiectul “Agricultura competitivă în Moldova (MAC-P) – Compensaţii pentru susţinerea vânzărilor”.
În cadrul acestei prime ședințe lărgite, în nouă componență, s-au trasat principalele direcții de activitate a subdiviziunilor consiliului raional şi obiectivele prioritare de conlucrare a acestora, cu autorităţile publice locale. Astfel, pentru stabilirea principiilor și obiectivelor prioritare, au fost audiate și supuse dezbaterilor, notele informative prezentate de către: G. Nani, șef secția economie; T. Popa, șef serviciul relații funciare și cadastru; V. Iurcu, șef SCGCD; T. Brînză, centrul militar; L.Dereli, șef Inspectoratul Fiscal Șoldănești; E. Zgurean. șef Agenția pentru ocuparea forței de muncă; V. Cumatrenco șef Oficiul Stare Civilă
În partea a doua a şedinţei, a fost examinată chestiunea cu privire la constituirea Asociaţiei primarilor din raionul Şoldăneşti. Cu votul unanim a fost ales preşedinte al Asociaţiei – Dl Burlacu Alexei, primarul s. Rogojeni şi a fost delegat în calitate de reprezentant în Consiliu Regional de Dezvoltare Centru, la solicitarea ADR Centru. Preşedintele ales, a propus în calitate de vicepreşedinţi pe Sveclă Andrian, primar de Olişcani; Lopaci Valeriu, primar de Parcani; Ababei Angela, primar de Cobîlea; Parascovei Vasilii, primar de Mihuleni; Botnari Oleg, primar de Fuzăuca, care vor reprezenta şi grupul de lucru pentru elaborarea regulamentului de activitate a Asociaţiei primarilor, aceştia fiind susţinuţi fără excepţii.
Diana Munteanu