24 companii, create de lucrători din diaspora sau rudele acestora de gradul I, au semnat, astăzi, 20 martie 2023, contracte cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) pentru a beneficia de finanțare nerambursabilă prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie “PARE 1+2”. Suma totală a granturilor este de circa 6,80 milioane lei, iar volumul investițiilor în economie va constitui circa 16 milioane lei.
Astfel, 15 afaceri vor accesa până la 250 mii lei, după Regula 1+1, ceea ce înseamnă că la fiecare leu investit din remitențe, statul va aloca încă 1 leu sub formă de grant. Alte 9 companii, care au beneficiat anterior de finanțare la Componenta 1+1, au fost acceptate pentru Componenta 1+2, urmând să primească suport pentru extindere și dezvoltare de până la 500 mii lei, adică 2 lei sub formă de grant pentru fiecare leu investit.
Reprezentanții celor 24 de companii selectate pentru finanțare sunt migranți care muncesc în 10 state: Marea Britanie (7), Italia (6), Germania (3), Spania (2), Franța (1), România (1), Belgia (1), Polonia (1), Ucraina (1) și Rusia (1).
7 din companiile beneficiare de grant își desfășoară activitatea în mediul rural, fiind localizate în Hîncești, Soroca, Criuleni, Orhei, Ialoveni și Drochia.
Din numărul total de solicitări de finanțare nerambursabilă, 5 întreprinderi activează în industria prelucrătoare, având ca gen de activitate: fabricarea mobilei, fabricarea echipamentelor medicale, fabricarea amblajelor din lemn, etc. Alte 8 afaceri activează în domeniul agriculturii și anume apicultură, cultura arbuștilor fructiferi. Iar 11 companii sunt specializate în prestări servicii: servicii de transport și depozitare, servicii de sănătate şi asistență socială, servicii de cazare, servicii administrative și activități de servicii suport, activități de recreere și de agrement.
Printre antreprenorii care au fost acceptați pentru suport financiar nerambursabil pentru componenta 1+1 se numără și Ermina Railean din satul Zorile, raionul Orhei.
„Întreprinderea noastră (GIUGEȘTI AGRO SRL) cultivă cereale și legume pe 180 hectare de teren. Cu susținerea Programului PARE 1+2, ne propunem să procurăm o semănătoare, care ne va întregi ciclul mecanizat al lucrărilor agricole. În același timp, vrem să diversificăm veniturile prin prestarea serviciilor agricole mecanizate către alte gospodării din raionul Orhei”, a declarat Ermina Railean.
Un alt antreprenor care va accesa grant de până la 500 mii lei pentru dezvoltarea afacerii prin Componenta 1+2 este Nicolae Croitoru din municipiul Chișinău. Acesta administrează o afacere în domeniul producerii și comercializării mobilei.
„În anul 2020, compania noastră “INVEST EUROPEO” a accesat finanțare nerambursabilă prin intermediul Regulii “1+1” în sumă de 250 mii lei, bani care i-am investit în utilaje necesare procesului de producere. La ora actuală compania noastră are 20 de angajați, înregistrează o cifră de afaceri de 8,1 mil. lei, deține o hală de producere cu suprafața de 500 m2 și produce anual o gamă largă de mobilier de bucătărie după design individual. Grantul de 500 mii lei îl vom valorifica pentru utilaje performante și, anume, procurarea unui centru de găurire CNC pentru îmbunătățirea calității producției. Ne dorim să oferim consumatorilor un produs calitativ și modern la preț real”, a subliniat omul de afaceri.
Reamintim faptul că înscrierea la Program se realizează online în regim continuu, completând formularul de pe link: https://bit.ly/3Wvh6Xt