Luni, la Centrul moldo-coreean de Informare și Acces, a fost dat startul Școlii de vară IT. Timp de o lună, peste 100 de tineri vor studia gratis programele Android și Photoshop. Cursurile sunt susținute de două grupuri de voluntari din Coreea de Sud.
Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, a salutat tinerii pasionați de IT și le-a dorit să aibă parte de o instruire utilă și captivantă. În acest context, el a mulțumit Agenției Naționale pentru Societatea Informațională din Coreea de Sud pentru realizarea acestui proiect, aflat la cea de-a treia ediție.
”Sunt încrezător că șansa de dezvoltare a Republicii Moldova se regăsește în domeniul tehnologiei informației. Săptămâna trecută, Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege privind parcurile din industria IT. Prin acest document ne propunem să facem această industrie cât mai atractivă pentru companiile care activează în domeniu, dar și pentru cei care doresc să investească în acest sector”, a declarat Pavel Filip.
Ministrul a îndemnat tinerii să persevereze și să beneficieze din plin de oportunitățile oferite de Școala de vară IT, dat fiind că alegând o carieră IT optează pentru un viitor promițător. ”O constrângere pentru sectorul IT este lipsa cadrelor calificate. Pentru a lichida această lacună am elaborat și acum implementăm Strategia Națională Moldova Digitală 2020 și Strategia de sporire a competitivității industriei IT, unde între altele este prevăzută modificarea programului școlar și universitar de instruire IT”, a precizat ministrul.
Voluntarii coreeni, la rândul lor, au salutat tinerii în limba română și au spus că pe lângă livrarea instruirilor IT vor prezenta tradițiile și cultura poporului coreean, dar vor încerca să afle mai multe și despre țara noastră. Instructorii sunt studenți de la Universitățile de profil din Coreea, sosiți prin intermediul proiectului Korean IT Volunteers (KIV) al Agenției Naționale pentru Societatea Informațională (NIA).
Guvernul coreean trimite voluntari IT în Republica Moldova din 2102. Anul acesta, în perioada iulie-august, în țara noastră au fost delegate 6 echipe de voluntari: câte una în satul Oxentea, Dubăsari și în comuna Budești, municipiul Chișinău și câte 2 la ULIM și la Centrul moldo -coreean de Informare și Acces.