Alina Dragomir, Irina Ciolpan și Cristina Darii au absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în anul 2022, iar acum sunt medici la Spitalul Raional Orhei, unde au fost repartizate de Ministerul Sănătății. Ca să devină medici, tinerele au parcurs o cale lungă, studiind câte zece și nouă ani, dintre care șase ani la Facultatea de Medicină și, în funcție de specialitatea aleasă, câte patru sau trei ani la rezidențiat.
Alina Dragomir consultă pacienții cu afecțiuni ale pielii și boli venerice, fiind specialist în dermatovenerologie.
“Dermatovenerologia este aproape de sufletul meu, iar toate cunoștințele însușite de-a lungul anilor le pun acum în practică la spitalul din Orhei. Eu împreună cu toate colegele mele de la specialitatea dermatovenerologie am fost repartizate în raioane deoarece aici nu se ajung specialiști și fac naveta zilnic de la Chișinău. Când am venit prima dată la spital m-a impresionat plăcut personalul. M-au primit călduros, mi-au spus să mă adresez dacă am întrebări, s-au bucurat că a venit un tânăr specialist, pentru că nu era medic care să fie în fiecare zi, venea doar marți și vineri. Acum sunt doar eu și stabilesc diagnosticul, prescriu tratament pacienților internați și celor care se adresează în secția consultativă. Am mulți pacienți cu probleme ce țin de dermatovenerologie și vreau să spun că mult depinde de complianța lor. Cât de bun nu ar fi doctorul și cât de eficient tratament nu i-ar prescrie dacă pacientul nu îl urmează exact cum i-a fost indicat atunci nu are niciun efect.”
Irina Ciolpan, la rândul său, oferă asistență pacienților cu afecțiuni renale, în calitate de medic nefrolog.
“Interesul sporit pentru pacienții cu insuficiență renală și pentru cei supuși procedurilor de hemodializă a apărut atunci când am început să activez în sistemul medical, în anii de facultate ca asistent medical, iar ulterior ca medic, în perioada rezidențiatului. Acum sunt medic nefrolog la Orhei, singurul din instituție. Necesitatea de medici în raioane este majoră și fac naveta în fiecare zi din capitală. Este un lucru nou pentru mine deoarece nu am mai activat într-o secție consultativă. După ajutor se adresează pacienți în stări diferite, de la gravitate medie, iar în unele cazuri – în stare gravă. Unii necesită spitalizare de urgență, iar pentru alți pacienți de comun acord am decis chiar inițierea ședințelor de hemodializă, fiind deja decompensați și în stare foarte gravă. Pacienții se adresează tardiv deoarece în stadiile incipiente boala cronică de rinichi decurge silențios, iar ei negljează simptomele minore. Doar începând cu stadiile avansate apar manifestările clinice. Ei se adresează, dar din păcate este deja târziu, nu mai avem ce păstra din funcția renală, putem doar monitoriza și în unele cazuri să încetinim progresia bolii.”
Cristina Darii cel mai des stabilește diagnosticul pacienților cu infecții și traumatisme, fiind medic radiolog.
„În timpul facultății am lucrat ca asistentă medicală în secția Reanimare nou-născuți din cadrul unei instituții medicale din Chișinău. După finalizarea studiilor am știut clar că vreau să activez în raion. La spitalul din Orhei descriu radiogramele pacienților care sunt bolnavi de tuberculoză, ale celor cu pneumonii comunitare, cu leziuni. Circa 20 de pacienți am zilnic. La fel, fac ultrasonografie în cazul urgențelor și pentru pacienții din reanimare, atât adulți, cât și copii”.
Tinerele specialiste susțin că și-ar dori să beneficieze de schimburi de experiență în străinătate pentru a-și dezvolta continuu abilitățile profesionale. De asemenea vor să aibă aparataj medical pentru realizarea unor analize și investigații complexe. Menționăm că, Spitalul Raional Orhei va fi modernizat de rând cu alte instituții medicale mari, inclusiv fiind dotat cu echipamente medicale moderne.