În legătură cu informația apărută în presă referitor la conflictul de la fabrica de cărămidă din satul Chirca, raionul Anenii Noi, (SA „Anchir”), serviciul de presă al SA „Moldovagaz” vine cu următoarele precizări:
1. Debranșarea SA „Anchir” de la conducta de gaze naturale, care urma să aibă loc vineri, 31 iulie 2015 este legală şi întemeiată, are la bază o datorie istorică şi curentă a acestei întreprinderi de 8,12 milioane lei, o datorie curentă pentru anul 2011 de circa 450 mii lei, anul 2014 de circa 1,524 milioane lei, cît și o datorie pentru anul 2015 de circa 1,57 mln. lei.
2. Conform Regulamentului pentru furnizarea şi utilizarea gazelor naturale, furnizorul este obligat să sisteze livrarea gazelor naturale în cazul în care consumatorul are datorii neachitate, or datoriile neachitate sunt calificate ca pierderi ale furnizorului și acestea ar putea fi puse pe seama altor consumatori de bună credinţă.
3. Atragem atenția că Administrația SA „Anchir” induce în eroare salariații săi, informîndu-i despre lipsa datoriilor la gazele naturale pe când aceasta, în realitate, are datorii considerabile pe care nu le achită sistematic.
4. SA „Moldovagaz” menționează în context că SA „Anchir” are datorii la gazele naturale de care a beneficiat în anii 2008–2009, iar în anul 2009 a beneficiat de mai multe credite din partea BEM pentru a le achita. Datoriile sînt confirmate prin hotărîri ale instanțelor de judecată. Pînă la moment, SA „Anchir” nu a rambursat nici creditele contractate de la BEM, nu a achitat nici datoriile istorice la salarii și nici datoriile la gazele naturale de care a beneficiat.
5. În temeiul acestor acțiuni, față de SA „Anchir” a fost intentat procesul de insolvabilitate, iar furnizorul de gaze naturale este pus în situația de a lua toate măsurile pentru a-și recupera datoriile. Deși SA „Anchir” i s-a acceptat în anul 2013 trecerea în procedura de implementare a unui plan special cu scopul de a achita datoriile față de creditori, i s-au furnizat gaze naturale, chiar dacă avea datorii istorice, aceasta nu și-a onorat obligațiile asumate în planul menționat și nici nu a restituit vreun leu din datoria istorică. Astfel, furnizorul de gaze naturale nu poate recupera datorii de la consumatorul SA „Anchir” mai bine de 7 ani. Toate cele descrise mai sus vin să confirme încă o dată că decizia de a debranșa această fabrică de la conducta de gaze naturale pe data de 31 iulie a fost nu doar legală, ci și pe deplin argumentată.
SA „Moldovagaz” face apel la Codul deontologic al ziaristului, la principiul corectitudinii și a expunerii obiective a faptelor în scopul evitării speculațiilor, interpretărilor eronate, precum și inducerea în eroare a cetăţenilor cu referire la acest subiect.
Elena Ivanov