Anual, la sfârșitul lunii februarie, în cadrul Instituției Medico-Sanitare Publice „Centrul de Sănătate Cahul”, este marcată „Ziua Calității și Competenței”, când se trasează liniile directoare pentru un nou an gestionar pe principiul calității și fortificării serviciilor medicale prestate.
Cu acest prilej, la data de 28 februarie 2023, președintele raionului Cahul, Nicolae Dunas, și vicepreședintele raionului Cahul, Elena Daud, au efectuat o vizită de lucru în cadrul Laboratorului Diagnostic Clinic al IMSP CS Cahul.
La momentul dat, Laboratorul Diagnostic Clinic al IMSP CS Cahul este cea mai mare subdiviziune din cadrul medicinii primare din întreg raionul Cahul și efectuează o gamă diversificată a peste 180 tipuri de investigaţii de laborator, cu un volum de peste 290 mii investigații efectuate anual, acoperind cea mai mare gamă posibilă din compartimentele de hematologie, biochimie, imunologie, serologie, parazitologie, clinică generală, etc., inclusiv gama obligatorie prevăzută în Programul Unic al Asigurărilor Obligatorie de Asistenţă Medicală. Personalul antrenat în cadrul secției de laborator este centrat și orientat conform unor cerințe stricte de competență, tenacitate, spirit de echipă, inițiativă personală și profesionalism înalt.
Pentru desfăşurarea activităţii în condiţii de securitate sunt respectate prevederile aplicabile din standardul SR ISO 15189:2013 – Laboratoare medicale, cerinţe pentru calitate şi competență, referențial pentru acreditarea laboratoarelor medicale.
Astfel, în cadrul laboratorului au fost trasate, implementate și gestionate un șir de măsuri ce sporesc calitatea testelor de laborator prestate, inclusiv accesul populației la servicii medicale de laborator, fiind stabilite mai multe principii preluate din ISO, ce stau la baza activității de înaltă calitate și competență.
În acest sens, un aport important îl are Consiliul Raional Cahul prin alocarea de surse financiare pentru procurarea și dotarea cu echipament performant de ultimă generaţie, cu o înaltă acurateţe şi precizie, dotat cu o linie semiautomată ELISA de testare imunologică, dar și a unui analizor imunologic complet automat chemiluminescență cu microparticule (CMIA), în testarea la SARS-CoV-2 a pacienților, dar în primul rând a personalului medical din asistența medicală primară ce se află pe prima linie în tratarea și combaterea acestui virus.
Ulterior, gama de testare pe aceste analizoare a fost extinsă, astfel încât la moment se pot efectua markeri infecțioși, markeri cardiaci, markeri oncologici, hepatite virale, hormoni tiroidieni, hormoni sexuali, infecții parazitare, etc.
Obiectivele pe termen scurt şi mediu vizează diversificarea gamei de analize puse la dispoziţia asiguraţilor, menţinerea calităţii, extinderea gamei de analize și participarea în cadrul programelor externe de calitate, aceasta fiind una din cele mai eficiente metode de asigurare a rezultatelor analizelor de laborator foarte apropiate de realitate.
NOTĂ: Acest material a fost realizat cu sprijinul Dr. Constantin COJAN, biolog medical, doctor în științe biologice.