Peste 400 de tineri din 20 de raioane ale țării au participat la cea de-a XII-a ediție a Festivalului Național de Teatru Social. Evenimentul reprezintă o inițiativă lansată anual de Rețeaua de Tineri Educatori de la Egal la Egal „Y-PEER Moldova” în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și are drept scop ilustrarea problemelor comunitare prin intermediul teatrului social ca instrument de educare a unui comportament responsabil în rândul tinerilor.
Prin scenele de teatru social, cele 14 echipe de tineri participante au abordat mai multe teme de interes: provocările întâmpinate de tinerii refugiați din Ucraina, bullyingul și dependența de mediul online, drepturile și oportunitățile egale pentru băieți și fete, comportamentul responsabil privind sănătatea tinerilor. Atât pentru tinerii prezenți, cât și pentru profesorii care i-au însoțit, festivalul de teatru social reprezintă o experiență valoroasă care contribuie la educarea și promovarea atitudinilor comportamentale în comunitate.
Găzduiți de scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”, participanții festivalului și-au valorificat competențele artistice prin prisma mai multor criterii, fiind evaluați de un juriu format din reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Culturii, OXFAM, International Rescue Committee, Y-PEER Moldova și actorul de la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Dan Melnic. Astfel, echipele au fost premiate pentru cea mai creativă abordare, cea mai clară soluție oferită, cea mai bună prestație scenică ș.a. Locurile I, II și III au fost oferite de Ministerul Educației și Cercetării, pentru care s-au alocat 11 450 lei.
Cu un cuvânt de salut a venit Marcel Marin, șeful Direcției tineret a Ministerului Educației și Cercetării, care s-a referit la importanța activismului civic și consolidarea democrației participative a tinerilor, implicarea sectorului de tineret în inițiativele comunitare și de inovație socială, acestea regăsindu-se printre direcțiile de intervenție prevăzute și în Strategia Națională de Dezvoltare a Sectorului de Tineret pentru următorii ani.
Reiterăm că investiția în educația culturală și socială a tinerilor rămâne a fi o prioritate pentru Minister, precum și susținerea evenimentelor care-și propun, prin diversele programe de capacitare a tinerilor din Moldova și Ucraina, să contribuie la dezvoltarea unor comportamente responsabile, dar și la încurajarea unui mediu sigur de învățare.