Instituțiile de învățământ general din țară, dar și centrele de tineret și instituțiile de învățământ extrașcolar, vor desfășura, pe parcursul lunii martie curent, acțiuni de informare a elevilor și a părinților despre securitatea rutieră.
Acțiunile vor fi organizate cu suportul instituțiilor responsabile – Inspectoratul de poliție, Centrele de sănătate, Serviciul de salvatori și pompieri etc. Un ordin în acest sens a fost semnat astăzi de Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală.
Elevii vor fi instruiți despre cum trebuie să traverseze străzile în calitate de pietoni – doar pe trecerile de pietoni sau în alte locuri autorizate; să nu poarte căști audio și să nu fie concentrați la telefon când trec strada, să nu alerge pe trecerea de pietoni, să se asigure înainte să traverseze. Totodată, acțiunile de informare au scopul să responsabilizeze copiii care circulă cu bicicletele sau trotinetele.
„Educația rutieră este foarte importantă, mai ales pentru copii, ei fiind una dintre cele mai vulnerabile categorii de participanți la trafic. Ca să ajungă la şcoală, uneori, trebuie să se deplaseze pe străzi neadaptate, fără trotuare, să traverseze la intersecții nedirijate, pe porțiuni de drumuri cu vizibilitate redusă. Sarcina noastră, inclusiv a școlii, este să le explicăm aceste pericole și să vorbim despre protecție”, susține Anatolie Topală.
Ministerul Educației și Cercetării menționează că orele de circulație rutieră sunt parte a curriculei la disciplina obligatorie Dezvoltare personală, studiată de elevi pe parcursul anilor de școală (clasele I-XII). Totodată, la începutul fiecărui an de studiu, în perioada 1-12 septembrie, în toate instituțiile de învățământ din țară are loc decada circulației rutiere, care are scopul de a le reaminti copiilor despre necesitatea respectării regulilor de circulație pe străzi.