Executivul a aprobat, la inițiativa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Regulamentul Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei (FACEM), administrat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, care va oferi credite, dar și compensații totale sau parțiale a costurilor creditelor sau alte avantaje de finanțare oferite întreprinderilor.
Prin intermediul acestui nou program, întreprinderile din domeniile strategice și prioritare ale economiei naționale vor avea acces facilitat la finanțarea afacerilor cu potențial de creștere și dezvoltare, respectiv vor fi create și menținute locuri de muncă.
„Fondul FACEM va stabiliza economia, va ajuta la depășirea crizei economice, în special a celei inflaționiste generate de criza din regiune. Astfel, vom avea mai multe locuri de muncă, tehnologii mai moderne, investiții mai mari, productivitate mai înaltă și salarii competitive”, a afirmat vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
„Este un proiect foarte important. Trebuie să ne asigurăm că vom capitaliza cât de mult putem acest fond FACEM. Rugăminte aici – să facem produsele simple, să fie cunoscute de către mediul de afaceri și să colaborăm împreună cu băncile, pentru că băncile tot au foarte multe lichidități, trebuie să ne gândim cum să facilităm creditarea IMM prin instrumentele de garantare ale statului”, a declarat premierul Dorin Recean.
Fondul FACEM va fi finanțat din bugetul de stat și din sursele partenerilor de dezvoltare și va oferi antreprenorilor acces la finanțare la costuri reduse. Contribuția statului pentru anul 2022 este în valoare de 70 de milioane de lei. Pe parcursul următorilor ani se preconizează capitalizarea suplimentară în valoare de circa 2,77 miliarde de lei (anul 2023 – 450 milioane de lei; anul 2024 – 1 miliard de lei și anul 2025 – 1,32 miliarde de lei).
Regulamentul FACEM poate fi accesat aici