Dezvoltarea sectorului agricol, consolidarea securității și siguranței alimentare, a bunăstării și a condițiilor de trai mai bune în mediul rural sunt obiectivele principale ale Strategiei Naționale de Dezvoltare Agricolă și Rurală 2023-2030 (SNDAR), aprobate, astăzi, de Executiv.
Documentul include obiective orientate spre consolidarea sectorului agricol, dezvoltarea industriei alimentare și diversificarea piețelor, asigurarea transpunerii acquis-ului comunitar și implementarea progresivă a acestuia.
Prin aplicarea Strategiei se urmărește ca, până în anul 20230, investițiile publice în sectorul agricol să înregistreze creșteri constante de peste 3 miliarde lei. Totodată, în urma excluderii barierelor birocratice, a creșterii valorii adăugate în agricultură și a productivității muncii, ponderea investițiilor private urmează să ajungă la circa 13 miliarde lei către 2030. Aceasta înseamnă că valoarea totală a investițiilor în sectorul agricol va constitui cca 4.63% din PIB, față de 1.66% în 2020.
Realizarea obiectivelor formulate în strategie va permite reabilitarea sistemelor centralizate de irigare pe o suprafață de 30 mii ha, sporirea cu cel puțin 50% a volumelor de producție zootehnică în ferme, aplicarea bunelor practici agricole pe o suprafaţă de cel puțin 150 mii ha de terenuri agricole, sporirea exportului produselor agroalimentare cu 15% ș.a.
Obiectivele SNDAR au fost elaborate în conformitate cu necesitățile fermierilor și consumatorilor și sunt orientate către Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, stabilite de Agenda ONU 2030. În contextul aspirațiilor Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană, SNDAR se aliniază și la Politica Agricolă Comună, model european bazat pe principiile suveranității alimentare, a sustenabilității, capacității de îmbunătățire a productivității și de sporire a competitivității sectorului agricol.
Strategia urmează a fi implementată cu implicarea autorităților naționale, a partenerilor internaționali și a mediului de afaceri.