Conform prevederilor Legii bugetului de stat pentru anul 2022, cu modificările operate ulterior, în anul precedent au fost alocate resurse financiare în valoare de 19598.0 mii lei pentru 48 de activități menite să contribuie la reintegrarea țării, iar procesul de valorificare a acestora a avut loc în bază de concurs și în corespundere cu procedurile stabilite prin Hotărârea Guvernului nr.131/2014.
Astfel, din mijloacele bugetare total alocate în valoare de 19598.0 mii lei pentru 48 de proiecte, beneficiarii acestora au valorificat 18639,2 mii lei, respectiv, un proiect a rămas nevalorificat, suma de 958.8 mii lei neutilizată fiind virată pe contul bugetului de stat, în corespundere cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.131/2014.
Reieșind din obiectivele și acțiunile stabilite în documentele de politici naționale, în anul 2022 o atenție prioritară a fost acordată proiectelor ce vizează măsuri de suport pentru ocrotirea sănătății și combaterea crizei pandemice, aprovizionarea locuitorilor cu servicii publice calitative și performante, promovarea drepturilor omului, sprijinirea instituțiilor educaționale și a altor subdiviziuni teritoriale strategice din Zona de Securitate, inițiativele de restabilire și de dezvoltare a patrimoniului cultural-istoric, sprijinirea altor acțiuni primordiale ce contribuie la promovarea dezideratului de reintegrare a țării.
Reamintim că prin Hotărârea Guvernului nr. 805/2022 „Privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 131/2014 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de selectare și evidență a proiectelor în cadrul Programului activităților de reintegrare a țării”, a fost amendat mecanismul de selectare, de implementare și de raportare a proiectelor beneficiare de finanțare, cu sporirea competitivității acestora și a impactului asupra dezvoltării durabile a localităților din perimetrul Zonei de Securitate.
În total, în perioada anilor 2011–2022, au fost finanțate 524 de proiecte în valoare de peste 160 milioane de lei.